Blog
Geluk is vrijheid

Vrijheid. Iets wat voor iedereen iets anders betekent. En – zo heb ik inmiddels ontdekt – iets wat in de loop der tijd in een heel ander daglicht kan komen te staan. Ik had nooit gedacht dat ik een douche, een nacht doorslapen of in mijn eentje op de fiets naar de stad als ultieme vrijheid zou ervaren.

Sinds mijn quarterlife crisis was vrijheid een belangrijk thema in mijn leven. Tot de geboorte van Jasmijn. Dat veranderde mijn totale kijk op mijn zo zorgvuldig verworven vrijheid. Al mijn tijd en aandacht ging naar mijn kindje en ik wilde dat ook niet anders.

Na een aantal maanden begon ik rustig aan weer meer in de wereld te staan en kreeg ik weer interesse in andere dingen dan mijn baby. Zo wist ik de eerste keer dat ik zonder Jasmijn naar de supermarkt ging niet hoe snel ik terug moest zijn. Nu kan ik weer heel erg genieten van een kopje koffie in mijn eentje in de stad of een avondje samen met vriendinnen.

Meer ruimte voor vrijheid

Tegen de tijd dat Jasmijn anderhalf was, begon mijn vrijheid zich ook op andere gebieden te verdiepen. Langzaamaan kreeg ik weer behoefte om iets bij te dragen naast het moederschap, om mijn creativiteit te laten stromen. Ik wilde werken vanuit mijn hart en nog steeds voor Jasmijn kunnen blijven zorgen.

Zwangerschapscirkels

Omdat ik de zwangerschap zo’n mooie en bijzondere periode vind en zie hoe veel zwangere vrouwen behoefte hebben aan meer rust en vertrouwen, heb ik zwangerschapscirkels opgezet.

Een middag samen met een klein groepje zwangere vrouwen vol oefeningen en meditaties die ontspanning en vertrouwen geven. Ik word er zo blij van! En het voelt heel speciaal om het in deze fase te kunnen doen; het geeft mijn eigen zwangerschap nog meer diepgang.

Vrijheid met een tweede

Met nummer 2 op komst verandert straks natuurlijk weer alles. Dan zal mijn leven de eerste periode weer volledig in het teken van ons kleine hummeltje staan. Maar op dit moment voel ik me heel gelukkig met de combinatie van het moederschap en mijn werk. Vooral omdat ik het echt op mijn eigen manier kan doen. Ik hoef me niet aan te passen aan werktijden of werkzaamheden die een ander voor mij bepaalt. Wat een vrijheid!

De vrijheid van mijn dochter

Ook Jasmijn ontdekt haar eigen vrijheid. Tijdens onze vakantie op Terschelling stapte ze vrolijk door het hoge gras in de tuin en liep ze in haar eentje het halve strand over. Zoals bij ons vakantie altijd een ultiem gevoel van vrijheid geeft, zo is dat ook bij zo’n kleintje. Ze verkent op haar gemak haar nieuwe wereld.

Ook een vorm van vrijheid: in diezelfde vakantie ontdekte ze dat stampvoeten haar boosheid extra kracht bijzet. Het lijkt erop dat we de peuterpuberteit zijn ingestapt. Of ingestampt…

Marjolijn van Mourik

Marjolijn van Mourik (35) begeleidt zwangerschapscirkels in Utrecht en is moeder van een dochter en zoon. Ze schrijft over grote en kleine geluksmomenten van het moederschap. En soms het ontbreken ervan. Lees alle blogs van Marjolijn >