Perspagina
Zwangere vrouw kijkt uit het raam en maakt zich zorgen over het coronavirus tijdens de zwangerschap

Deze pagina bevat extra informatie voor de pers over het persbericht "Coronavirus leidt tot grote zorgen en onduidelijkheid onder zwangere vrouwen".

Coronavirus leidt tot grote zorgen en onduidelijkheid onder zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen maken zich ernstig zorgen om het coronavirus. De invloed van het virus op hun ongeboren kind roept veel vragen en spanning op: 91% maakt zich hier zorgen over.

Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl onder ruim 7.500 zwangere vrouwen. Naast de gezondheid van hun baby, maken vrouwen zich zorgen over de bevalling. Ruim 86% geeft aan zich hier meer zorgen over te maken door de coronacrisis.

Communicatie overheid onvoldoende

Tweederde van de respondenten vindt de communicatie van de overheid voor zwangere vrouwen slecht tot zeer slecht. Wel is 72% van de ondervraagden positief over de aangescherpte maatregelen.

Eigen maatregelen

De zorgen en onzekerheid onder zwangere vrouwen leiden ertoe dat zwangere vrouwen zelf extra maatregelen nemen. Het overgrote deel (89%) geeft aan in verband met de zwangerschap voorzichtiger te zijn. Dit om het risico op een besmetting te verlagen.

Ook bij het plannen van de kraamtijd zijn vrouwen extra voorzichtig. Ruim de helft van de ondervraagden wil helemaal geen kraambezoek meer ontvangen (55,4%). Vrijwel alle andere respondenten zijn van plan minder kraambezoek te ontvangen dan vóór de corona-uitbraak.

Positieve rol verloskundigen

Gemiddeld krijgen verloskundigen van de respondenten in Nederland een 7,3 voor hun omgang met het coronavirus. Bijna de helft van de zwangeren (48%) geeft zelfs een 8 of hoger. Voor veel zwangere vrouwen heeft de verloskundige dus een positieve rol.

Duidelijkheid en bescherming

Uit de reacties blijkt dat vrouwen vooral op zoek zijn naar duidelijkheid en bescherming: ‘Het verbaast mij dat zwangeren niet tot de risicogroep horen of extra adviezen krijgen zoals in andere landen. Het is lastig om naar je werkgever te verantwoorden dat je bepaalde werkzaamheden of bijeenkomsten niet verantwoord vindt.’

Fabienne Janssen Lok, onderzoeker bij 24Baby.nl: ‘Aan de hoeveelheid reacties zien wij hoezeer zwangere vrouwen met het coronavirus bezig zijn. Juist deze groep heeft een grote behoefte aan informatie. De zwangerschap is een spannende periode, waarin goede communicatie extra belangrijk is.’

– Einde persbericht –

Noot voor de redactie

Voor vragen, verdere informatie en/of interviewverzoeken, neem contact op met
Fabienne Janssen Lok | fabienne@24baby.nl | +31 6 48 48 46 68
Koen de Bakker | koen@24baby.nl | +31 6 54 34 49 25

Over het onderzoek

Het onderzoek is in maart 2020 uitgevoerd onder 7.515 zwangere vrouwen, door middel van een online vragenlijst.

Over 24Baby.nl

24Baby.nl is de grootste website op het gebied van zwangerschap en baby’s. Als onafhankelijke informatiebron streeft de website ernaar om (aanstaande) ouders van volledige en betrouwbare informatie te voorzien.

Bekijk hier alle vragen en de gegeven antwoorden.

Methoden

Het onderzoek is uitgevoerd middels een online vragenlijst onder zwangere vrouwen met betrekking tot het coronavirus en hun zwangerschap. 7.515 zwangere vrouwen hebben de online vragenlijst ingevuld.

Over 24Baby

www.24baby.nl is de grootste website op het gebied van zwangerschap en baby’s. Als onafhankelijke informatiebron streeft de website ernaar om (aanstaande) ouders van volledige en betrouwbare informatie te voorzien.

Contactinformatie

Wilt u meer informatie over het onderzoek of de website 24Baby.nl? Neem dan contact op met Fabienne Janssen Lok via: fabienne@24baby.nl of 06-82054672 of Koen de Bakker via: koen@24baby.nl of 06-54344925