baby eet met bestek en een beertje

Je baby leert de wereld om zich heen kennen door zijn zintuigen te gebruiken. Dit is met het ontdekken van eten niet anders. Is je kleine een slechte eter? Geen zorgen, de meeste kinderen zijn dit! Als je aan tafel alle zintuigen weet te prikkelen, kan je ervoor zorgen dat je kleine zijn bord met meer enthousiasme ontvangt. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Met deze vijf tips wordt eten weer leuk!

1. Maak eten aantrekkelijk om naar te kijken (zien)

Als je eten op een interessante manier opdient, maak je van het eetmoment iets leuks. Grotere kans dat je kleine eter dan geneigd is om een hap te nemen. Leg bijvoorbeeld ingrediënten met verschillende kleuren op zijn bord, als een regenboog. Denk aan zoete aardappel, appel, banaan en besjes. Of gebruik bordjes en bestek in leuke vormen zodat het eten er al gelijk een stuk gezelliger uitziet.

TIP: Let er altijd op dat je eten aanbiedt dat past bij de leeftijd van je kindje. Snijd besjes bijvoorbeeld doormidden en kies in het begin voor een plakje avocado in plaats van een harde appel.

Als je kindje wat ouder is, vindt hij het vast een geweldige verrassing als je wat food art op zijn bord tovert. Door zijn maaltijd op een creatieve manier te serveren, maak je gezond eten leuk en interessant. Wedden dat je kleine voordat je het weet zijn bord leeg heeft?

Een andere handige tip is om niet te veel op te scheppen. Je kleine kan dan overweldigd raken met wat er op zijn bord ligt. Zeker als hij al wat ouder is. Schep liever twee keer op als je kindje nog honger heeft, in plaats van een berg eten voor zijn neus te zetten.

2. Neem de tijd voor een maaltijd (ruiken)

Wist je dat wat je proeft voor een groot deel beïnvloed wordt door wat je ruikt? Een baby leert hiermee om verschillende gerechten te herkennen. Je kan het reukvermogen bij je baby stimuleren. Laat hem eerst aan zijn lepel met eten ruiken, voordat het hapje naar binnen gaat.

Het reukvermogen van je kleine is misschien nog niet zo sterk, maar hij kan het toch in zich opnemen als hij iets lekkers ruikt. Als je kindje wat ouder is, zou je wat lekkere specerijen kunnen toevoegen aan de maaltijd. Hierdoor zal het gerecht nog aantrekkelijker ruiken. Voeg liever geen zout toe aan het gerecht en let natuurlijk op met pittige specerijen zoals chilli en peper.

3. Wees geduldig en herhaal smaken (proeven)

Je kleine heeft tot drie keer meer smaakpapillen dan jij als volwassene. Dit zintuig draait overuren zodra hij een hap neemt. Daarnaast moet je kindje wel tien keer hetzelfde proeven voordat hij kan bepalen of hij iets wel of niet lekker vindt. Wees daarom geduldig: laat je kindje dezelfde smaak een paar dagen achter elkaar proeven. Vindt hij het écht niet lekker, dan hoef je het natuurlijk niet te forceren.

Als je weet waar de voorkeur van je kleine naar uit gaat, kan je met gezonde ingrediënten zijn maaltijd (nog) lekkerder maken. Wil je een groentehapje wat zoeter maken? Voeg dan extra banaan of een gemalen dadel toe. Houd je kleine meer van hartige texturen? Kies dan voor couscous of quinoa in plaats van pasta.

4. Laat je kindje zelf zijn eten ontdekken (voelen)

Je kindje vindt het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Laat hem daarom aan tafel kennismaken met verschillende texturen van voedsel. Dit doe je door groente en fruit in langwerpige stukken te snijden, ongeveer ter grootte van zijn vuistje (en bij kleinere stukjes doormidden). Hiermee kan hij zelf het eten vastpakken en aanraken.

Het wordt misschien een kliederboel, maar dikke kans dat je baby het eten weer leuk gaat vinden als hij het zelf in de hand heeft. Let er wel altijd op dat je eten aanbiedt dat bij zijn leeftijd past.

Ben je geen fan van de Rapley-methode en houd je het liever bij gepureerd eten? Dat is geen probleem! Je kan dan hetzelfde bereiken met een boterham met beleg, een gezond tussendoortje of een geprakt hardgekookt eitje.

Baby eet Ellas kitchen met lepel in de mond

5. Eet en praat samen over eten (horen)

Door op hetzelfde moment te eten als jij krijgt je baby van jongs af aan al goede eetgewoontes mee. Zo kunnen jullie samen nieuwe gerechten ontdekken en kan jij je kleine vertellen over wat er op zijn bord ligt. Ook al is je baby nog klein, hij neemt meer in zich op dan je denkt. Benoem de verschillende gerechten, of ze warm of koud zijn en waar ze naar smaken.

Hiernaast kan je aandacht besteden aan wat voor geluiden verschillende ingrediënten maken. Wat hoor je als je een komkommer doormidden snijdt? Hoe klinkt het schillen van een appel? Hoe rinkelt een doos pasta? En welk geluid maakt een lepel als je hem tegen het kommetje aantikt? Kinderen zijn gefascineerd door muziek en zo maak je het eetmoment samen nog leuker.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app