Blog

De komst van een baby maakt heel wat los in mensen. Iedereen is even nieuwsgierig en dan gebeurt het wel eens dat er een opmerking uitfloept die beter achterwege kon blijven.

Niet zo subtiel

Ongevraagd advies, een goedbedoelde opmerking (die eigenlijk toch niet zo handig is) of gewoonweg een onnozele uitspraak: je hebt ze vast wel eens voorbij horen komen rondom je zwangerschap. Wij scrolden door het forum, opzoek naar een aantal niet-zo-subtiele opmerkingen.

Onnozele opmerkingen

Ongemakkelijke vraag

“Mijn vader had afgelopen week telefonisch contact met mijn tante. Ik heb overgewicht en zij benadrukt al jaren ‘dat elk pondje door het mondje gaat’. De eerste vraag die ze mijn vader stelde was of het goed ging met de baby en de tweede vraag was hoeveel ik al was aangekomen. Beetje ongemakkelijk, ook voor mijn vader.”
– Lm907

Een ongelukje

“Toen ik zwanger was van mijn zoon vroeg iemand of het een ongelukje was. Nou, nee. Je weet wat er kan gebeuren als je zonder voorbehoedsmiddelen vrijt…”
– Sparrow92

Makkelijke bevalling

“Ik krijg een geplande keizersnede, omdat de baby in stuitligging ligt. Ik wilde een natuurlijke badbevalling zonder pijnstilling en wilde mijn kindje ook zelf aanpakken. Ik krijg nu opmerkingen als ‘nu ga je zeker een makkelijke bevalling hebben’. Een grote operatie met zestal weken herstel is zeker niet de ‘makkelijke’ optie.”
– Mama0693

Zuivel

“Mijn schoonmoeder in de eerste weken: ‘Drink je wel melk en eet je extra yoghurt? Je moet extra zuivel binnenkrijgen om borstvoeding aan te kunnen maken’. Juist…”
– Iloon_88

Dringend sporten

“Ik kreeg een opmerking in de winkel toen ik vijf weken geleden bevallen was. De dame in kwestie vertelde me dat ik dringend moest gaan sporten. Ik zag er namelijk uit alsof ik elk moment kon bevallen. Ik was allang blij dat ik na mijn keizersnede voor de eerste keer zelf naar een winkel kon gaan.”
– Pumbajilko

Tweede kindje

“Op mijn werk kwam een mannelijke collega erachter dat ik zwanger was. ‘Oh, je eerste kindje, leuk zeg. Wanneer komt de tweede?’”
– Mommykc

Lekker kletsen

“‘Kan hij al praten?’ vroeg mijn neef van 30 over mijn kindje van twee maanden. Ik heb gezegd van wel.”
– Evs789

Fijn compliment

“Wij wilden het geslacht weten en mensen begonnen ook al te raden. Een ‘goede’ vriend van ons zei dat het een meisje zou worden. Hij kon dit namelijk zien aan mijn lelijke huid. Nou, bedankt…”
– KimTerstal

Twee vaders

“Ik was vanmiddag in de winkel met de kleintjes. Een oudere vrouw zei tegen me dat het goed te zien is dat mijn kinderen van twee vaders zijn. Voor zover ik weet zijn ze allebei van dezelfde vader…”
– Eleen90

Vervelende opmerking

“Wij kregen, voordat ik zwanger was van ons zoontje, een missed abortion op bijna elf weken. Wij kregen de volgende opmerking te horen: ‘Ach, nu kun je er even over nadenken of je het wel echt wilde. Je bent nog zo jong!’ Die schoot toch wel echt in het verkeerde keelgat.”
– Bloemblaadje

Uitgerekende datum

“Ik dacht dat ik alle onnozele opmerkingen al wel had gehad. Ik ben 10 september uitgerekend. Er wordt mij van de week even verteld dat ik er wel voor moet zorgen dat mijn baby niet op 11 september komt, want dat zou echt sneu zijn. Het kwartje viel niet direct bij mij. Het ging in ieder geval over 9/11, de dag van de aanslag op de Twin Towers…”
– Ro2020

Verpakking

“Mijn schoonvader: ‘Hoe gaat het met de baby en de verpakking?’ Met dat laatste bedoelt hij mij dus.”
– Clie-25

Spijt

“Gisteren in de winkel liep er een moeder met haar kindje. Uit het niets riep ze tegen mij: ‘Wacht maar tot ze gaan lopen. Dan krijg je er pas echt spijt van.’”
– MissVe

Alcoholische versnapering

“We hebben bezoek vanavond, dus ik ging gauw na mijn werk nog even drank halen. Ik ben zwanger, mijn bezoek niet. Natuurlijk moest er toch een vrouw de opmerking maken dat ik helemaal niet mocht drinken tijdens de zwangerschap. Ik had ooit op internet een tweet gelezen van iemand waarin ze zo’n vrouw geniaal op haar plek zette en ik heb altijd gezegd dat ik dit ook zou doen. Dus ik met mijn verbaasde gezicht: ‘Maar ik ben niet zwanger.’”
– MelBlue

Niet klagen

“Een vriend tegen mij: ‘Hoe gaat het met de zwangerschap? Houd je het nog een beetje vol?’ Dus ik reageer: ‘Het gaat goed, maar de vermoeidheid begint wel toe te nemen.’ Hier kreeg ik de volgende reactie op: ‘Je hebt er zelf voor gekozen, dus dan moet je ook niet klagen dat je er last van hebt!’ Je vroeg er toch zelf naar? Waarom dan zo’n reactie?”
– Ymke248

Benieuwd wat je beter niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw? Lees dit artikel.

Praat mee!
Onnozele opmerkingen Laat het weten en praat mee over dit onderwerp >>