Blog
Moeder geeft borstvoeding aan haar baby en kolft extra moedermelk tegen het coronavirus

Het Emma Kinderziekenhuis heeft een bijzondere ontdekking over moedermelk gedaan. Moedermelk van vrouwen die het coronavirus hebben gehad, bevat antistoffen tegen het virus. De onderzoekers willen bekijken of ze moedermelk in kunnen zetten in de strijd tegen het coronavirus. Hiervoor hebben ze jouw hulp nodig!

Hoe kan moedermelk helpen tegen het coronavirus?

De Moedermelkbank van het Emma Kinderziekenhuis heeft de afgelopen maanden veel onderzoek gedaan naar antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk. Medewerkers onderzochten de moedermelk van 30 vrouwen die besmet waren geweest met covid-19. Hierin vonden ze inderdaad antistoffen tegen het virus. De onderzoekers willen nu verder onderzoeken of ze moedermelk kunnen inzetten voor risicogroepen bij een tweede coronagolf.

IJsblokjes moedermelk

Het belangrijkste doel is om besmetting met het coronavirus bij risicogroepen te voorkomen. Het idee is nu om ijsblokjes te maken van de moedermelk.

De onderzoekers denken dat het drinken van de moedermelk bescherming kan geven. De antistoffen hechten zich dan waarschijnlijk aan het oppervlak van de slijmvliezen. In de vorm van ijsblokjes hebben ze hier langer de tijd voor. Wanneer de antistoffen goed aan de slijmvliezen blijven ‘plakken’, vallen deze de virusdeeltjes aan nog voordat ze het lichaam binnendringen. Op deze manier wordt het virus op tijd onschadelijk gemaakt. Hierdoor raak je niet besmet met covid-19.

Of deze gedachte ook echt werkt, moet nog verder onderzocht worden. En daar kunnen de onderzoekers jouw hulp goed bij gebruiken.

Moedermelk doneren tegen het coronavirus

Geef jij borstvoeding en kan je 100 ml moedermelk extra kolven? Doe dan mee! Stuur een mail naar covid.milk@amsterdamumc.nl met je naam, adres en telefoonnummer. De onderzoekers nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

De onderzoekers zijn vooral op zoek naar moeders die het coronavirus (mogelijk) hebben gehad. Maar ook als je het virus niet hebt gehad, kan je moedermelk doneren en komen ze graag met jou in contact. Misschien heb je ongemerkt toch antistoffen aangemaakt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app