zwangere vrouw en man in veranderende relatie

Hoera, jullie zijn in verwachting! Dolblij met je zwangerschap beginnen jullie te fantaseren over babynamen, de inrichting van de babykamer, en hoe jullie kleine wondertje eruit zal zien. Het duurt nog een tijd voor de kleine er is, maar toch verandert er al een hoop, ook in jullie relatie.

Petra Deij, deskundige relatietherapeut
Geschreven door de redactie van 24Baby
Laatste update 26 april 2022
Medisch beoordeeld door
Petra Deij, Relatie- en gezinstherapeut
Petra Deij, deskundige relatietherapeut
Medisch beoordeeld door
Petra Deij, Relatie- en gezinstherapeut

Als je zwanger wordt…

De veranderingen in je relatie beginnen al eerder je denkt. Zodra je zwanger bent verandert voor jullie samen namelijk de blik op de toekomst. Vragen die eerder nog geen issue waren schieten als paddenstoelen uit de grond: is ons huis wel groot genoeg? Of moeten we verhuizen, want o ja, de familie woont ook wel erg ver weg, hè? En misschien is een woonwijk toch beter dan de stad? Kunnen we nog wel op skivakantie straks? Allemaal zaken waar je eerder nog nooit over na hebt gedacht en die nu ineens aan de orde zijn.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

Veranderingen in je lijf

Voor jou als mama-in-spe verandert er ook een hoop in je lichaam door alle hormonen die door je lijf gieren. Je lichaamsbeleving wordt anders, want je deelt je lichaam nu met je baby. Hierdoor kijk je anders naar je lijf en dit heeft invloed op je gedrag. En dan die hormonen nog! Dat die je gedrag beïnvloeden zal je niet verbazen. Jouw gedrag heeft vervolgens weer invloed op je relatie.

Ook je partner kijkt misschien anders naar jouw lijf, nu er een baby’tje in je buik woont. Hij zal de eerste man niet zijn die bang is de prille zwangerschap te beschadigen tijdens een vrijpartij.

Van kind naar ouder

Je bent straks allebei niet alleen maar het kind van je ouders, maar ook zelf ouder. Daardoor verander je beiden als persoon en in je relatie met elkaar. Maar ook de relatie met je ouders en schoonouders verandert. Naast hun (schoon)kind, ben je straks ook de vader of moeder van hun kleinkind. Je kindje verbindt jullie allemaal aan elkaar, het is niet meer zo ‘vrijblijvend’ als voorheen.

Valkuilen voor je relatie

Al deze punten kunnen jou en je partner dichter bij elkaar brengen: je gaat samen plannen maken en je gaat gesprekken met elkaar aan over dit soort onderwerpen. Maar ook over: wanneer vertellen we dat we zwanger zijn en aan wie wel en wie nog niet? Vertellen we het geslacht? En wanneer dan?

Belangrijk is dat je goed met elkaar communiceert over dit soort dingen. De grootste valkuil is dat je niet goed communiceert of in je enthousiasme voorbij gaat aan de mening van de ander. Het kan namelijk heel goed dat jullie verschillende meningen hebben over deze vragen. Praat er dus lekker veel over.

Als je kindje er is, ben je voor het leven aan elkaar verbonden. De bewustwording hiervan kan invloed hebben op je relatie. In plaats van dat je dichter tot elkaar komt, is het ook mogelijk dat jij of je partner het een beetje benauwd krijgt hierdoor. Dit kan wrijving geven tussen jou en je partner, door onbegrip of schuldgevoel.

Praten, praten, praten

Schrik niet als dit soort gevoelens de kop opsteken bij jou of je partner, maar maak het bespreekbaar. Deze gevoelens kunnen en mogen er zijn, het hoort bij alle (aanstaande) veranderingen. Sta ervoor open en zorg dat je er met elkaar over kunt praten.

Dit hoeft helemaal niet gelijk een zwaar gesprek te zijn. Pak er een kop thee en een pak koekjes (nóg een goed excuus) bij en bevraag elkaar eens wat de zwangerschap met de ander doet. Bedenk dat jullie niet voor niks samen voor een kindje hebben gekozen, je bent nog steeds een sterk team!