Voeding en afvallen rond zwangerschap

Marjoleine Klapwijk

Gewichtsconsulent, maatschappelijk werker en leefstijlcoach.

Marjoleine KlapwijkMarjoleine Klapwijk is gewichtsconsulent, maatschappelijk werker en leefstijlcoach. Ze beantwoordt regelmatig vragen van lezers op 24Baby.nl over voeding en zwanger worden, gezond zwanger zijn en afvallen na de bevalling.

Lees meer over Marjoleine haar programma ‘beweeg je leven’ op gewichtsconsulentleiden.nl

Voeding en zwanger worden

V: Ik heb ondergewicht, moet ik aankomen om zwanger te worden?
A: Ondergewicht kan je menstruatiecyclus ontregelen en je vruchtbaarheid verminderen. Dat komt door het gebrek aan… lees verder.

V: Ik heb ondergewicht en wil graag aankomen om mijn kans op een zwangerschap te vergroten, hoe kan ik dat het beste doen?
A: Ben je erg mager en heb je een BMI onder de 20, dan kun je door gezond te eten (ruime porties!) een voorraad vet aanleggen. Vetcellen produceren…lees verder.

V: Ik weet niet zeker of ik ondergewicht heb, wanneer heb je ondergewicht en een lagere kans om zwanger te worden?
A: Officieel heb je een gezonde BMI als deze tussen de 18,5 en 25 ligt, maar eigenlijk is 18,5 wel erg laag. Lukt het…lees verder.

V: Kan ik door mijn ondergewicht (blijvend) onvruchtbaar worden?
A: Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen je kans op een zwangerschap aanzienlijk verlagen, waarbij ondergewicht zelf schadelijker voor je vruchtbaarheid is… lees verder.

V: Ik heb overgewicht, is het beter om eerst af te vallen voor ik zwanger raak?
A: Overgewicht kan je vruchtbaarheid verminderen, onder andere doordat je menstruatiecyclus ontregeld kan raken. Zwangere vrouwen met overgewicht… lees verder.

V: Ik wil graag zwanger worden, maar het is tot nu toe niet gelukt. Mijn BMI is 29.
A: Is je BMI 28 of hoger, probeer dan wat af te vallen. Hoewel de ‘ideale’ BMI onder de 25 ligt hoef je je daardoor niet te laten ontmoedigen…. lees verder.

V: Ik probeer zwanger te worden, maar wil om mijn kansen te vergroten eerst nog wat afvallen. Hoe pak ik dat aan?
A: Je kunt het beste voordat je met de anticonceptie stopt proberen je gewicht op orde te krijgen. Op het moment dat je daadwerkelijk probeert zwanger… lees verder.

V: Ik heb een BMI van 32. Heeft u tips hoe ik gezond kan eten, echt afval en de kans om zwanger te worden vergroot?
A: Het is heel verstandig dat je, voordat je zwanger wordt, eerst probeert om je gewicht omlaag te brengen. Een BMI van 32… lees verder.

V: Wat moet ik op een dag eten om af te vallen, gezond te eten en mijn kans om zwanger te worden te vergroten?
A: Als zwanger worden niet lukt kan overgewicht daarbij een rol spelen. Het lastige is dat afvallen niet garandeert dat je daarna ook zwanger…. lees verder.

V: Ik heb in 5 maanden al 2 miskramen gehad. Ik heb ondergewicht, kan dit de oorzaak zijn?
A: Als je twee miskramen gehad hebt of meer, is er sprake van herhaalde miskramen. Ik neem aan dat je huisarts je inmiddels doorverwezen heeft naar…. lees verder.

Zwanger

V: Hoeveel kilo mag ik aankomen tijdens mijn zwangerschap?
A: Normaal gesproken zal je ongeveer 12 kg aankomen tijdens je zwangerschap. De toename in gewicht zegt niets over… lees verder.

V: Ik ben 18 weken zwanger en al 9 kilo aangekomen. Heb je tips voor mij om nog meer gewichtstoename tegen te houden?
A: Normaal gesproken wordt afgeraden om streng te lijnen als je zwanger wilt worden, het is van belang dat je lichaam voldoende voedingstoffen…lees verder.

V: Ik ben na 8 maanden zwangerschap al 17 kilo aangekomen, is dat erg?
A: Ik neem aan dat je regelmatig voor controle naar je verloskundige gaat, een dergelijke gewichtstoename kan aanleiding zijn voor… lees verder.

V: Ik ben 18 weken zwanger en slechts 1,5 kilo aangekomen, is dit niet te weinig?
A: Maak je geen zorgen, je doet het prima! 1,5 kilo na 18 weken is echt heel netjes. Jouw gezonde, actieve leefstijl bepaalt heel duidelijk je gewichtstoename… lees verder.

V: Is er een schema van wat je ongeveer aan mag komen?
A: Als je wilt weten hoeveel je mag aankomen, dan is 12 kilo inderdaad een goede richtlijn. 9 kilo heb je nodig voor de baby, placenta, baarmoeder,… lees verder.

V: Mag ik afvallen tijdens mijn zwangerschap?
A: Als je voorafgaand aan de zwangerschap al overgewicht had, kun je daar tijdens je zwangerschap nog wel iets aan doen, maar ga niet extreem lijnen. Dat is voor jou en je… lees verder.

V: Door misselijkheid en andere kwaaltjes ben ik na 3 maanden zwangerschap 3,5 kilo afgevallen, is dit erg?
A: Vervelend dat je je zwangerschap op die manier bent begonnen, helaas hoort het er voor sommige vrouwen nou eenmaal bij! Ik… lees verder.

V: Ik ben 5 weken zwanger en heb een BMI van 27. Voor de zwangerschap was ik al bezig om af te vallen, kan ik hier mee doorgaan?
A: Onderzoek laat zien dat juist de eerste weken van de zwangerschap bepalend zijn voor de groei van je baby, de vorming van de placenta… lees verder.

V: Ik ben 6 weken zwanger en ik weeg 82 kilo en ben 1.60 meter. Wat kan ik doen om af te vallen zonder problemen voor de zwangerschap?
A: Je gewicht is inderdaad hoog, je hebt een BMI van 32,0. Bij een BMI van 18,5-25 spreek je van een gezond gewicht, 25-30 betekent overgewicht… lees verder.

V: Ik ben 4 weken zwanger en heb overgewicht (ik ben 1,69 en weeg 95 kilo). Moet ik bang zijn voor complicaties?
A: Je BMI is 33,3, en dat is inderdaad veel te hoog! Ik kan me voorstellen dat je bang bent voor complicaties, want die kunnen zeker… lees verder.

V: Ik gebruik meestal halfvolle melk, is dat ook verstandig als ik zwanger ben?
A: Melkvetten zijn verzadigde (ongezonde) vetten. Je kunt doorgaans beter de magere zuivelvarianten… Lees verder.

V: Ik eet normaal al niet veel groente, maar juist nu ik het in mijn zwangerschap echt goed wil doen kost het nog veel meer moeite! Moet ik echt 200 gram groente eten?
A: Om je gerust te stellen: 200 gram groente is de aanbevolen hoeveelheid, maar als je 150 gram haalt doe je het best goed! Om je… Lees verder.

V: Ik ben zwanger en heb last van obstipatie, wat kan ik het best eten om mijn klachten te verminderen?
A: Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor heb je vaak minder ontlasting, de ontlasting kan ook wat droger en harder zijn. Het eten… Lees verder.

V: Ik ben zwanger, is het gebruik van gebroken lijnzaad schadelijk?
A: Lijnzaad kun je gewoon gebruiken tijdens je zwangerschap, zij het met mate. Als je voorheen… Lees verder.

V: Ik heb last van Boulimia en ben zwanger. Wat zijn de risico’s voor mijn baby? Ik kan mijn vreetbuien niet tegenhouden, hoe kan ik hier vanaf komen?
A: Ik vind het heel dapper dat je dit probleem bespreekbaar maakt. Jouw eetprobleem is niet alleen mogelijk schadelijk voor je ongeboren… Lees verder.

V: Ik heb 17 jaar anorexia gehad, ben ik nu blijvend onvruchtbaar?
A: Het is inderdaad zo dat anorexia kan leiden tot een verstoorde hormoonhuishouding. Het gevolg daarvan is vaak een verminderde… Lees verder.

V: Ik heb een maagverkleining laten doen en ben zwanger, wat kan ik het best eten voor de baby?
A: Je bent nog relatief vroeg in je zwangerschap. Op dit moment hoef je niks extra’s te eten, je baby groeit echt wel! Normaal gesproken… Lees verder.

V: Ik heb hypermesis gravidarum, wat kan ik het best doen en is dit schadelijk voor mijn baby?
A: Het goede nieuws is dat je baby daar vrijwel zeker niets door tekort gekomen is. Het is in de natuur zo geregeld dat… Lees verder.

V: Mijn conditie baart me zorgen. Ik heb thuis een hometrainer, mag ik daar op sporten?
A: Jouw conditie zal zeker maken dat je in aanmerking komt voor verloskundige zorg in een ziekenhuis, onder leiding van… Lees verder.

V: Zijn zoetjes schadelijk tijdens de zwangerschap?
A: Het is in het algemeen zo dat zoetstoffen geen kwaad kunnen, als de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) niet overschreden… Lees verder.

V: Kom ik zo snel aan door mijn dieet voor mijn zwangerschap?
A: Door de shakes af te bouwen en geleidelijk aan te vervangen door lichte, maar wel gezonde maaltijden voorkom je vervolgens dat… Lees verder.

V: Hoeveel mag ik meer eten tijdens mijn zwangerschap?
A: Dat je trek of behoefte verandert is niet zo gek, dat gebeurt onder andere door veranderingen in je hormoonhuishouding… Lees verder.

V: Ik ben 20 weken zwanger en heb een BMI van 39, wat zou u mij aanraden?
A: Als je zwanger bent kun je, zeker na de eerste 3 maanden, niet meer uitgaan van je BMI. De BMI wordt… Lees verder.

V: Ik heb ernstig overgewicht, is dit schadelijk voor mijn baby?
A: Als je zwanger bent kun je, zeker na de eerste 3 maanden, niet meer uitgaan van je BMI. De BMI wordt… Lees verder.

V: Ik heb lactose-intolerantie, hoe ga ik hiermee om tijdens mijn zwangerschap?
A: Calcium is belangrijk voor de botopbouw van je baby, maar ook om zelf sterke botten, tanden en kiezen te houden. Vroeger zeiden… Lees verder.

V: Hoe kan ik vreetbuien voorkomen tijdens mijn zwangerschap?
A: Je lichaam is van slag, niet alleen door de zwangerschap, maar ook door het onregelmatige eten. Je kunt het best beginnen met een … Lees verder.

Bevalling

V: Wat kan ik het beste eten tijdens de bevalling?
A: De meeste vrouwen zullen weinig trek hebben vlak voor en tijdens de bevalling. Veel eten is op dat moment ook helemaal niet verstandig omdat je… lees verder.

V: Ik ben 39 weken zwanger en de bevalling kan ieder moment beginnen, is het verstandig om nu bepaald voedsel te eten?
A: Na 39 weken zwangerschap zal je maag aardig knel zitten. Ik denk dat je wel gemerkt hebt dat je beter geen… lees verder.

Voeding en afvallen rond zwangerschap


ADVERTENTIE