Blog
Jongensbaby 700 euro duurder dan meisjesbaby

In Nederland blijken jongensbaby's bijna € 700,- meer aan zorg te kosten dan meisjesbaby's. Jongetjes maken in het eerste en tweede levensjaar gemiddeld € 4118,- aan zorgkosten en meisjes € 3432,-. Dit blijkt uit onderzoek van 24Baby.nl op basis van cijfers van de zorgverzekeraars.

In onderstaande grafiek wordt duidelijk hoe de zorgkosten verdeeld zijn. Binnen iedere categorie is te zien dat jongensbaby’s hogere zorgkosten maken dan meisjesbaby’s. Veruit de meeste kosten zijn medisch-specialistisch van aard.

Jongensbaby's € 700,- duurder dan meisjesbaby's

Medische oorzaken

Het verschil in zorgkosten wordt grotendeels verklaard doordat jongetjes 14% meer kans hebben om te vroeg geboren te worden dan meisjes. Er wordt gesproken van vroeggeboorte wanneer een baby vóór week 37 van de zwangerschap wordt geboren. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en complicaties ten aanzien van vitale organen en bloedsomloop.

Bovendien ondervinden jongetjes vaker dan meisjes problemen met hun gezondheid wanneer ze te vroeg geboren worden. Dit komt doordat meisjes zich sneller ontwikkelen in de baarmoeder, waardoor de longen en andere organen groter en beter ontwikkeld zijn dan bij jongetjes, blijkt uit onderzoek van neonatoloog prof. dr. J. Lawn, in 2013.

Daarnaast krijgen jongetjes vaker te maken met specialistische zorg in verband met blaasproblemen en diabetes. Verder geldt dat er voor jongetjes een wens of medische noodzaak kan bestaan voor een besnijdenis.

Zorgkosten gedekt

Aanstaande ouders hoeven zich geen zorgen te maken over het verschil in zorgkosten tussen jongetjes en meisjes. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met een van de ouders. Hiervoor moet de baby wel binnen 4 maanden na de geboorte zijn aangemeld bij de zorgverzekeraar.

Over 24Baby.nl

24Baby.nl is een website voor zwangere vrouwen en kersverse ouders met informatie over zwangerschap, geboorte en baby’s. Daarnaast heeft www.24baby.nl een levendige en snelgroeiende community waar zwangere vrouwen en jonge ouders ervaringen kunnen delen.

Voor de pers

Een pagina met achtergrondinformatie en beeldmateriaal is beschikbaar.