Blog
Gefrustreerde vrouw met haar baby - waarom zou je kiezen voor een baby?

Als je mij een jaar of drie geleden had gevraagd of ik kinderen wilde, zei ik volmondig NEE. De oververmoeide voor zich uit starende papa’s met luiertassen om hun nek en mama’s die permanent in babystemmetjes communiceren, ook met hun man, geven mij rode vlekken.

De toegevoegde waarde van een kind was voor mij een fascinerend raadsel. Niet dat ik kinderen haat ofzo. Nee, ik woon in hartje Amsterdam, voelde me nog geen vrouw en vond voor mezelf zorgen al lastig genoeg.

Twee jaar geleden ontmoette ik de liefde van mijn leven, inclusief twee jaar oude dochter. Gescheiden omdat zijn ex vergat dat ze ook een vrouw was en niet alleen moeder. Nog een reden om er niet aan te beginnen, je relatie komt onder zware druk en als je niet uitkijkt, heb je nooit meer seks.

Hij droomde al vrij snel van een kind met mij, maar knikte geduldig als ik alle redenen opsomde om het niet te doen. Als iemand vroeg waarom ik geen kinderen wilde, vroeg ik automatisch terug; waarom wel? Leg jij mij nou eens uit waarom jij een kind wil.

Een goede reden voor een kind

De meest bizarre antwoorden krijg je; ‘dan ben ik straks niet alleen als ik oud ben’ of ‘omdat ik mijn naam dan kan doorgeven’. Die egoïstische redenen deden het niet voor me, maar na lang genoeg mensen deze vraag te stellen, zei één iemand: ‘omdat ik dan alles wat ik goed vind in de wereld aan hem of haar kan leren. Dan gaat dat niet verloren als ik dood ben.’ En op dat antwoord had ik even geen weerwoord. De eerste twijfel was geplant.

Rammelende eierstokken

Het was een vriendin (met kind) die me vervolgens de rand over in de eventuele afgrond duwde. Ze zei dat ik er zelf bij ben in hoeverre ik verander in een moederkloek met babybrabbeltoon. Maar wat echt de klok liet tikken: ‘misschien duurt het wel één of twee jaar voor je überhaupt zwanger bent’. Dat was in augustus en in oktober stopte ik met de pil.

Iets kriebelt nu en die rammelende eierstokken waar ik altijd zo bang voor was, beginnen intussen zachtjes geluid te maken. Al vraag ik me nog steeds af wat dat ‘je krijgt er zoveel voor terug’ concreet inhoudt.