Blog
Verrassende bevalling

Als geboortefotograaf maak ik een hoop verschillende bevallingen mee, maar toch zijn ze in hoofdlijnen wel vaak hetzelfde. Het verloop van de weeën, de manier waarop de vrouw daarop reageert en het persen. Het is een soort van standaard riedeltje, maar heel af en toe gaat het toch helemaal anders...

Het is 5 uur in de nacht als mijn telefoon gaat. Mijn man prikt mij wakker en ik neem op: “Hoiii, met Bianca! Nou het is begonnen hoor en ik heb al 7 centimeter ontsluiting!” Ik zit direct rechtop in mijn bed. Wat?! Je hebt al 7 centimeter? Er schiet van alles door me heen. Vrouwen met 7 centimeter ontsluiting klinken doorgaans niet zo vrolijk, maar Bianca zegt dat het prima gaat. Ze gaan nu naar het ziekenhuis. Ik kom eraan!

Ik race richting het ziekenhuis. Het is doodstil op straat en ik ben in gedachten verzonken. Als geboortefotograaf hou je vaak een standaardregel aan: als de mama niet meer normaal aanspreekbaar is, weet je dat de bevalling “echt” begonnen is en het niet meer heel lang zal duren. Als het nog te gezellig is, duurt het nog wel even. Bianca klonk wel heel gezellig… Ik snap er niets meer van.

Dansen door de kamer

Als ik de verloskamer binnenstap, zie ik Bianca staan. Ze vangt wel heel anders dan anders de weeën op. Ze danst namelijk door de kamer. Het ziet er heel relaxed uit. Ze kletst en maakt grapjes. Is ze wel aan het bevallen? Je ziet niet eens dat ze een wee heeft! Heeft ze wel pijn? Het is heel fascinerend om te zien en het is wel heel apart om hier foto’s van te maken.

Op handen en knieën

Pas als ze zegt dat ze duizelig wordt, merk ik dat er wel iets van weeën gaande zijn. Ze zakt door haar knieën en hangt over het bed. Uiteindelijk zit ze middenin de verloskamer op handen en knieën. Ze maakt een kreunend geluid… Ze krijgt persdrang!

Ik maak altijd graag een foto van de uitdrijving van de baby, maar door hoe ze nu zit, is dat niet te doen. Bianca zegt dat ze op deze manier pijn aan haar knieën krijgt, dus ik opper dat ze dan misschien beter op bed kan gaan zitten. Dat doet ze! Pffieuw… dat is handiger.

Poepen doe je ook niet op je rug

Ze blijft op haar handen en knieën zitten terwijl ze perst. Dit heb ik nog nooit gezien. Ik wist niet eens dat het zo mocht. Toch ziet het er heel logisch uit en ik kan mij zo voorstellen dat dit voor het lichaam ook veel fijner is. Poepen doe je ook liever niet liggend op je rug!

Verrassende bevalling

Natuurlijk

Al snel is het hoofdje geboren en vangt Bianca het kindje op tussen haar benen. Het ziet er zo natuurlijk uit allemaal. Ze aait de baby over zijn hoofdje en hij begint te huilen. Daarna pakt ze hem op en houdt ze hem lekker tegen zich aan. Ik maak als een dolle foto’s. Mijn vinger gaat niet van de sluiterknop af.

Een paar uur later zit ik weer in de auto terug naar huis. Ik ben helemaal vol van deze bevalling en ik vind het bijna jammer dat ik zelf niet meer zal gaan bevallen. Wat was dit gaaf! Thuis zet ik de foto’s op de computer en beleef ik het weer opnieuw.

En nu een jaar later bekijk ik deze serie nog steeds wel eens. Wat heb ik toch een mooi en bijzonder beroep!

Geboortefotografen.com

Hallo! Wij zijn de beroepsvereniging Geboortefotografen.com. Iedere maand schrijven wij een blog over een bijzondere, hilarische of emotionele gebeurtenis die wij meemaken tijdens ons werk als geboortefotograaf. Lees alle blogs >

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app