Blog
Baby met friese jongensnamen

Al maanden is er een tekort aan babymelkpoeder in de Nederlandse supermarkten. Iedereen kan de bordjes met 'maximaal 3 pakken per klant' zien hangen. Hoe kan dat en wat kun je eraan doen? Vier vragen en antwoorden.

Hoe is het tekort ontstaan?

In 2008 werden 53.000 Chinese baby’s ziek nadat ze via melkpoeder de giftige stof melamine hadden binnengekregen. Sindsdien vertrouwen veel Chinezen hun eigen producenten niet meer. Ze kopen liever melkpoeder van bekende buitenlandse merken. Op deze manier is er een levendige handel ontstaan waarbij de pakken melkpoeder in de Nederlandse supermarkt worden opgekocht en opgestuurd naar China.

Waarom verbieden we de handel niet?

De handel in babypoeder is gewoon legaal, maar de Voedsel- en Warenautoriteit gaat wel onderzoek doen. Ze hopen de Chinezen te kunnen waarschuwen als er een partij Nederlands melkpoeder China wordt ingevoerd. De Nederlandse pakken voldoen niet aan de Chinese eisen, waarop ze in beslag kunnen worden genomen.

Is er echt een tekort?

Staatssecretaris Dijksma meldde donderdag dat er geen absoluut tekort aan babymelkpoeder is. Ze benadrukt dat alleen bepaalde A-merken niet aan de vraag kunnen voldoen. Siska de Rijke van de Beroepsvereniging van Kraamzorg noemt dit een ‘beetje domme opmerking’. Overstappen van het ene merk voeding naar het andere merk kan voor darmkrampjes bij je baby zorgen. Het is dus wel degelijk een probleem als jouw merk uitverkocht is.

Wat kan ik doen?

Over het algemeen valt ieder merk wel te verkrijgen, maar daar moet je soms wel meerdere supermarkten voor aflopen. Als je eenmaal een merk hebt waar je baby goed op reageert is het verstandig een paar pakken extra te kopen. Dit kan een hoop stress schelen.