Community
stoppen met roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor een ongeboren kindje. Forumlid Ilknuraksu vroeg op het forum hoe je stoppen met roken kan aanpakken. Dit zijn jullie tips.

Forumvraag van Ilknuraksu
Voor de rokers: hoe doen jullie het met de zwangerschap? Ik rookte normaal een half pakje per dag. Nu ik te horen heb gekregen dat ik zwanger ben kan ik niet in een keer stoppen. Hoe hebben jullie het gedaan?

Geef jouw mening en discussieer mee >>

Langzaam afbouwen – XMiniMeX

Ik rookte een pakje per dag, 18 jaar lang. Toen ik wist dat ik zwanger was, ben ik overgestapt op een ander merk en lichtere sigaretten gaan roken. Daar zit maar 1 mg nicotine en 2 mg teer in per sigaret, dacht ik. Terwijl bij mijn oude merk een light sigaret 6 mg nicotine bevat.

Na 1,5 week ben ik gestopt. Ik was eerst geminderd naar 10 sigaretten, toen naar 8 en toen 6 enzovoorts. Op een gegeven moment is het niet meer de nicotine die roept, maar de handeling. Toen ben ik maar lolly’s gaan eten als een malle. –

Hulpboek – Sharon

Ik rookte ook toen ik zwanger werd van mijn eerste. Bij de positieve test gooide ik gelijk een plens water over m’n pakje sigaretten, om vervolgens ‘s middags beschaamd weer een pakje te kopen. De dag erna ben ik het boek “Stoppen met roken” van Allen Carr gaan lezen en ben 1,5 week later alsnog gestopt.

Nu bijna 7 jaar later ben ik nog steeds gestopt. Het boek heeft gezorgd voor een andere mindset waardoor het mij is gelukt!

Vader, peuter en zwangere vrouw downloaden de 24Baby zwangerschaps app

Download de 24Baby App

Nieuw! Download nu de 24Baby Zwangerschaps App en volg de zwangerschaps- en babykalender, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de app >>

Alles voor de baby – Rumpt

Sinds ik de test in m’n handen had, ben ik direct gestopt. Naar mijn beleving is het gewoon geen optie om nog een sigaret op te steken als je zwanger bent. Met die gedachte heb ik er ook geen behoefte aan. Alles voor de baby.

Train jezelf – Milena89

Ik ben gelijk gestopt nadat ik een positieve test had. De beste motivatie is mijn baby. Hoe hardnekkig de verslaving ook is: jij bent altijd sterker. Jouw mindset moet ervan overtuigd zijn dat je dit doet voor iets moois, zodat je straks het beste wat er is in je armen hebt. Die sigaret is het niet waard. Voor, tijdens, en na de zwangerschap niet!

Het is natuurlijk lastig, zeker als je jarenlang hebt gerookt, maar ik probeer me gewoon veel te focussen op mijn zwangerschap en de leuke dingen. Dan ben je ook al wat afgeleid.

Een echte tip heb ik niet voor je. Probeer het beste ervan te maken en misschien kijken of je in ieder geval steeds meer kan minderen. En train jezelf zodat je steeds sterker wordt voor als je er weer trek in hebt en bijna wilt toegeven. Succes!

Vraag hulp – Marjolein

Vraag om hulp aan je verloskundige/gynaecoloog/huisarts. Die kan je verder helpen.

Pleisters & coaching – lsb

Je kan naar de huisarts gaan, daar een gesprek mee hebben en die kan je erbij helpen. Die kan pleisters voorschrijven en daar kan je afspraken mee maken voor een coachgesprek.

Schaamte – tahnee

Mij lukt het ook niet, spijtig genoeg, want voel me enorm schuldig. Mijn vriend blijft ook gewoon roken waar ik bij zit en dit maakt het er nog moeilijker op. Ik rook ook enkel thuis, want in het openbaar schaam ik met er enorm voor…

Stichting Ik stop ermee – Joan

Stichting ikstopermee hielp mij. Al sinds januari gestopt! Lachend! Zonder moeite! Ik kan ook met gemak bij rokers zitten. Aanrader! Heb m’n geld van de zorgverzekeraar terug gehad.

Schrijf een terugval-preventieplan – Roosje88

Probeer voor jezelf eens op papier te zetten wat de voordelen zijn van wel en niet roken. Daarna de nadelen van wel en niet roken. Dan zie je heel snel dat er vrijwel geen voordelen zijn aan wel roken, maar wel veel nadelen. En dat stoppen juist veel voordelen oplevert.

Vervolgens kan je een plan voor jezelf maken. Wat zijn momenten waarop je het liefst rookt? En hoe kan je voorkomen dat je op die momenten een sigaret opsteekt? Wat of wie heb je daarbij nodig als steun? En wat doe je bij lastige situaties? Als je het dan even niet meer weet, kan je je plan erbij pakken en van daaruit verder.

En licht je omgeving goed in: niemand mag jou meer sigaretten geven of in jouw buurt roken. Zo kunnen ze je ondersteunen. Dat doen ze vast met liefde.

Zoek afleiding – CBK1996

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, heb ik er nog eentje gerookt en toen ben ik gestopt. Als je denkt aan wat het allemaal kan aanrichten bij je kindje, wat je ongetwijfeld weet, is het zoveel makkelijker.

Ik heb ook trek gehad en momenten gehad dat ik dacht: nu heb ik er echt een nodig! Maar als je dan jezelf afleidt (de gedachte gaat echt snel weg) en denkt aan je kindje, kan je prima zonder! Heel veel succes, je kan het!

Zelf een vraag stellen?
Heb jij een vraag of ben je opzoek naar tips en advies? Plaats je vraag op het forum of mail hem naar info@24baby.nl ovv Forumvraag.