Blog
stoppen met borstvoeding

In mijn vorige blog had ik het al over het feit dat ik mijn dochter langzaam laat wennen aan vast voedsel. We zijn hier al vanaf haar derde maand mee bezig en hier is dan ook mijn stappen plan om te stoppen met borstvoeding, zodat andere mama's misschien het ook kunnen proberen.

Stap 1: Wennen aan baby pap

Vanaf het moment dat mijn dochter 3,5 maand was, ben ik begonnen met het geven van baby pap. We deden dit één keer per week, voor het slapen gaan, om te zien of zij er goed op reageerde en of de stoelgang nog steeds goed zou lopen. Ik ben gestart met het geven van 4 baby lepeltjes poeder-pap op 6 lepeltjes water zodat het niet te zwaar zou zijn. In de week erna heb ik deze verhouding twee keer per week gegeven. De week daarna drie keer per week en de week erop elke dag. In de tweede maand (toen ze dus 4,5 maand was) werden de 4 lepeltjes poeder-pap 6 lepeltjes, en nu met 5,5 maand zit ze op 8 lepeltjes poeder-pap op 8 lepeltjes water qua verhouding.

Stap 2: Baby fruit

Met het baby fruit ben ik ook voorzichtig begonnen. Ik heb op dezelfde manier als de pap het vermeerderingssysteem gebruikt. Ik raad aan om alleen fruit te geven dat echt speciaal bereid is voor baby’s en na elke keer een nieuwe soort voedsel gegeven te hebben een paar dagen te wachten, in verband met allergieën. Let vooral op uitslag en het ophouden van de poep. Mocht je kindje verstopt raken – geloof me, dat is echt heel naar voor zowel mama als baby – dan kun je afgekoeld, gekookt water geven in een flesje of venkelthee. Tip: mijn dochter gaf zelf aan wanneer zij klaar was voor meer fruit, dus bouw het op op basis van de behoeften van jouw kindje.

Stap 3: Afbouwen van de borstvoeding

In het begin gaf ik mijn dochter na elke vaste voeding nog een borstvoeding erna. Nu is de vaste voeding meer dan genoeg en vind ik dat ze niet twee maaltijden achter elkaar hoeft te eten. Mocht ze nog dorst hebben, dan krijgt ze een speciaal baby sapje. Niet meer dan een flesje van 260 ml per dag. De eerste paar weken heb ik de helft van de fles bijgevuld met water en de rest dan sap om te wennen. Ook heb ik recent een tuitbeker aan haar gegeven zodat ze een beetje zelf kan leren drinken. Dat gaat nog moeilijk, maar dat scheelt een heleboel frustratie bij haar, aangezien ze haar flesje niet echt zelf kan vasthouden en de tuitbeker wel aan de handvatten.

Stap 4: Alleen nog borstvoeding ’s nachts

De volgende stap waarmee ik zelf volgende maand ga beginnen is het alleen nog geven van de borst ’s nachts. Natuurlijk krijgt ze nog wel borstmelk in haar fles, maar het hangen bij mama is alleen nog voor het slapen gaan.

Alles op een rijtje:

Dit is het schema waarop mijn dochter overdag nu dus zit:

  • 8:30u: borstmelk (gaat dus fles worden in plaats van de borst zelf)
  • 12:00u: 1/2 fruithapje en babysap
  • 15:00u: borstmelk (wordt ook fles)
  • 18:30u: 1/2 fruithapje, geprakte banaan of wortels en baby sap
  • 21:00u: baby pap
  • 22:30u: borstmelk (laatste voeding van de dag)