Advertorial

Onlangs schreven wij over verkoudheid bij je baby. Een verstopte neus kan erg vervelend zijn voor je kindje. Helaas is het niet te voorkomen, maar er zijn wel een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verlichten van het ongemak van je verkouden baby. We gaan hier uitgebreid in op een drietal dingen die je kan doen om te helpen: stomen, het matras iets schuin zetten en de neus handmatig vrijmaken met een neusreiniger.

1. Stomen

Een van de dingen die je zou kunnen doen om het verstopte gevoel wat te verlichten is door een stoomruimte te creëren. Neem je kind mee naar de badkamer. Daar kan je je baby neerleggen op een verhoogd oppervlak (warme lucht stijgt namelijk, en stoom dus ook), of zelf vasthouden als jij en je baby dat prettiger vinden.

Sluit de deur en blokkeer kieren met een handdoek. Zo blijft de stoom het beste in de ruimte. Zet de hete kraan aan. Hou je kind echter nooit direct boven de stoom of het warme water. Stoom bestaat uit fijne waterdruppels en kan je baby alsnog verbranden. Pas zelf natuurlijk ook op dat je jezelf niet brandt.

Blijf ongeveer 15 minuten zitten. Eventueel kan je een badolie op eucalyptus basis die speciaal is ontwikkeld voor baby’s aan het water toevoegen (zorg dan wel dat je de stop in de afvoer doet). Eucalyptus is namelijk effectief in het oplossen van slijm.

Mogelijk laat de stoom een dun laagje water achter op de huid. Als dit afkoelt, kan je baby het koud krijgen. Droog je baby daarom af en zorg dat hij of zij droge kleren aan krijgt, maar kleed je baby dan weer niet te warm.

2. Handdoeken/kussens onder het matras

Je kan de zwaartekracht een handje laten helpen. Slapen met een verstopte neus is niet bepaald prettig. Je zou het matrasje waar de baby op slaapt aan één kant iets omhoog kunnen zetten door een paar opgerolde handdoeken onder het matras aan het hoofdeinde te leggen.

Leg nooit handdoeken of kussens bij je kindje. Dit veroorzaakt verstikkingsgevaar. Ook kan je beter niet de hele wieg of ledikant schuin zetten, omdat dit onstabiel is en om zou kunnen vallen. Onder het matras is de beste plek voor een paar handdoeken of een kussen. De hoogte van één opgerolde handdoek zou voldoende moeten zijn. Leg er meerdere naast elkaar als het matras te breed is.

Hou een oogje op je baby. Als je kind een rusteloze slaper is, kan hij of zij misschien verkeerd komen te liggen. Als je baby nog steeds last lijkt te hebben van een verstopte neus kan je misschien deze tip uit grootmoeders tijd toepassen: leg een doorgesneden ui naast de wieg of ledikant.

3. Een neusreiniger

De beste oplossing bij een verstopte neus is een, speciaal voor baby’s (en kleine kinderen van 0-4 jaar) ontworpen, neusreiniger. Het lastige als een baby verkouden is, is dat ze niet in staat zijn om zelf hun neus te snuiten. Je kan je baby daarom helpen door de neus vrij te maken met een neusreiniger. Je verwijdert daarmee op veilige manier het slijm uit je baby’s neus.

Een neusreiniger is een systeem om met een slangetje het slijm weg te zuigen. Het slangetje gaat niet in de neus van je kindje, en het ontwerp van de zuigbuis voorkomt contact met het slijmvlies, dat bij een verkoudheid al geïrriteerd is. Het is daarom een prettige, makkelijke en veilige oplossing.

Hoe werkt het?

Een neusreiniger is zo ontworpen dat je er jaren lang plezier van kan hebben. Het bestaat uit drie delen: het reservoir, het hygiënefilter en de zuigbuis met mondstuk. De filter wordt voor de zuigbuis geplaatst om te voorkomen dat je mond contact maakt met het slijm en de bacteriën. Een reiniger wordt standaard geleverd met 4 verwisselbare hygiënefilters. Het reservoir wordt vervolgens aan de zuigbuis geklikt.

Je legt je baby op vlakke ondergrond neer. Je neemt het rode mondstuk in je mond en plaatst de opening van de zuigbuis dichtbij het neusgat – niet er in! Vervolgens gebruik je lichte zuigkracht om het slijm te verwijderen, niet te hard en niet te lang. Je andere hand gebruik je om het hoofdje van je baby stil te houden.

Het kan voorkomen dat het slijm al iets opgedroogd en korstig is, of dat het erg dik is. In dat geval kan je een milde zoutoplossing gebruiken om het slijm te verzachten en te verdunnen. Zoutoplossingen voor baby’s zijn verkrijgbaar bij de apotheek, of je kan zelf een half theelepeltje zout in een vol kopje gekookt water oplossen. Dit laat je goed afkoelen voor je het gebruikt.

Na gebruik reinig je het reservoir in heet water met afwasmiddel. Dan spoel je het sop even af en laat je de buis drogen. Het filter verwijder je en je kan gelijk een nieuwe plaatsen. Als het reservoir droog is klik je die weer vast en dan kan je de neusreiniger opbergen.