Blog
Positief opvoeden

Ken je dat? Je baby is aan het huilen en dreinen, gooit het eten op de grond en je bent moe, zó moe! Je moet nog zoveel. De was opvouwen, opruimen, je baby naar bed brengen... Het gaat maar door. Het is dan soms lastig om zelf positief te blijven, laat staan positief op te voeden.

Positief opvoeden

Ondanks de vermoeidheid, de slapeloze nachten en je chagrijnige buien, levert positief opvoeden op de lange termijn veel op.

‘Positief opvoeden’ is opvoeden op een opbouwende, niet kwetsende manier. Kinderen voelen zich hierdoor begrepen en gehoord, hebben meer zelfvertrouwen, presteren daardoor beter op school en kunnen op hun beurt betere relaties opbouwen met anderen.

Aandacht

Het is belangrijk om aandacht te geven aan je baby. Je hoeft uiteraard niet de hele dag met je baby te spelen, maar kies ervoor om hem op bepaalde momenten exclusieve aandacht te geven.

Dat betekent in de huidige maatschappij van social media en altijd-bereikbaar-zijn dus dat je je telefoon even op stil zet en weglegt. Je kleintje heeft recht om even écht met mama of papa iets te doen. Lekker samen een boekje lezen, stoeien, kietelen, badderen, masseren en spelen vinden baby’s heerlijk.

Belonen en straffen

Leer jezelf aan om veel complimentjes te geven voor de dingen die je kind goed doet. Vergeet daarbij niet dat belonen beter werkt dan straffen. Belonen stimuleert de intrinsieke motivatie en de kans op herhaling van het gedrag, terwijl straffen juist zorgt voor een negatief zelfbeeld en een externe motivatie.

Soms ontkomen we er niet aan om onze baby te leren dat gedrag consequenties heeft. Consequenties leren kinderen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun gedrag en het leert ze rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen.

Wees bij het uitvoeren van een consequentie duidelijk en voorspelbaar: zeg wat je doet en doe wat je zegt, elke dag weer. Je kindje voelt zich zo veilig en weet wat hij kan verwachten.

Normen en waarden
Als ouder is het belangrijk dat je van tevoren weet welke normen en waarden je belangrijk vindt en dus wilt meegeven aan je kleine. Stel vanuit deze normen en waarden basisregels op en zeg dan vooral wat je van je kindje verwacht, in plaats van wat je niet verwacht. Reageer rustig en direct wanneer een regel overtreden wordt en biedt een consequentie die past bij de leeftijd van je kind.

Bij consequenties is het wel belangrijk om niet op alle slakken zout te leggen. Sommige gedragingen kun je beter negeren. Met name gedrag dat gericht is op het vragen van negatieve aandacht. Hierbij geldt: gedrag waar je je op focust, houdt aan, gedrag dat je negeert, zal vanzelf weer stoppen.

Consequent zijn betekent een lange adem hebben en is vaak vermoeiend. Maar op de lange termijn gaat het je meer opleveren, écht.

Baby positief opvoeden

Liefdevol

We hebben al gauw de neiging om onze stem te verheffen als we boos zijn. Dit is begrijpelijk; er zijn genoeg momenten dat je je machteloos voelt. Maar probeer altijd rustig te praten en kniel neer, zodat je op ooghoogte komt van je kindje. Zo ben je niet overheersend en dreigend aanwezig. Je laat je kind zien dat je hem respecteert en je leert hem direct aan hoe respectvol om te gaan met anderen.

Onderzoek van onder andere de Britse psychiater Bowlby heeft aangetoond, dat mensen die elkaar veel aanraken een positievere hechting hebben dan mensen die dit minder vaak doen. Knuffel en kus je baby dus veel. Aanraking zorgt ervoor dat er ‘liefdeshormonen’ vrijkomen. Ook is het belangrijk om je baby vaak te zeggen dat je van hem houdt, ook op momenten dat er niets bijzonders gebeurt. Zo koppelt je kindje het houden van niet aan een specifieke handeling of alleen aan goed gedrag, maar gewoon omdat hij is wie hij is.

Opvoeden is een dagtaak, een levenstaak zelfs. Het kost veel energie, dus is het belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Je houdt het beter vol als je goed voor jezelf zorgt. De was kan echt wel wachten tot morgen, niets moet. Doe soms dingen zonder je baby en zorg regelmatig voor me-time, doe dingen die jij leuk vindt; dingen die je deed voordat je kindje er was. Behalve mama of papa ben je ook nog simpelweg jezelf!

Judritza

Hallo! Ik ben Judritza, kinder-en jeugdpsycholoog en moeder van een zoon. In mijn dagelijks leven heb ik zowel op professioneel als privégebied te maken met kinderen en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Ik schrijf blogs over de bijzondere dingen die ik met kinderen meemaak in mijn praktijk ‘Koersvast’, de mentale processen die het ouderschap met zich mee brengt en hoe daarmee om te gaan.