verschillende geboortekaartjesa

Al decennia laten mensen elkaar op verschillende manieren weten dat zij de trotse ouders zijn van een pasgeboren baby’tje. Werd het vroeger nog omgeroepen op het dorpsplein, tegenwoordig stuur je iedereen een geboortekaartje. Laat je inspireren door dé geboortekaartjestrends van dit moment en bekijk de tips van expert Renate.

Eenvoud: dé trend van geboortekaartjes op dit moment

Tot vorig jaar was het nog helemaal hot om je kaartje te versieren met een Oudhollands boerenruitje, vol te plakken met scrapbooklabels of te voorzien van een steigerhoutprintje. Deze drukte is dit jaar echter omgeslagen. Eenvoud is op dit moment hét sleutelwoord bij geboortekaartjes.

Renate: “Je merkt overal dat de rust weer wat terugkeert: interieurs en mode worden soberder en ook bij geboortekaartjes zie je de eenvoud terug. Zo zie je op dit moment veel simpele vormen en bestaat een geboortekaartje vaak uit slechts twee, hooguit drie kleuren of tinten.”

Pasteltinten

Zachte kleuren zijn altijd populair geweest voor geboortekaartjes, maar er is een periode geweest waarin vrolijke, felle kleuren de overhand hadden. Pasteltinten zijn echter weer helemaal terug. Renate: “Vooral mintgroen is een kleur die je veel terugziet dit jaar, zowel bij geboortekaartjes voor jongetjes als voor meisjes.”

silhouet geboortekaart
Silhouetten zijn nu het meest populair.

Silhouetten

Geboortekaartjes met silhouetten zijn momenteel het meest populair. Je ziet ze dan ook in verschillende vormen en maten. Dit past volledig binnen de ‘eenvoudtrend’.

Enkele, langwerpige kaarten

Waar je vroeger eigenlijk alleen vierkante kaartjes kon laten bedrukken, kan dit tegenwoordig in ieder gewenste vorm en formaat. Renate: “Wederom zie je ook hier de eenvoud weer terug. Enkele, langwerpige kaarten worden op dit moment het meest verzonden. Dit is ook één van de goedkoopste opties.”

geboortekaartje met aapjes
Enkele kaartjes worden het meest verzonden.

Tipi’s, aztekenprints en Volkswagenbusjes

Afgelopen jaar waren deze figuurtjes en opdrukken al populair, en ook dit jaar zet deze trend zich voort. Renate: “Ik zie veel geboortekaartjes voorbijkomen met tipi’s en aztekenprints. Denk hierbij aan pijlen en zigzagpatroontjes. Wel heel subtiel natuurlijk.” Ook het ouderwetse Volkswagenbusje is op dit moment een must om je geboortekaartje mee te sieren.

geboortekaartje met giraffe in volkswagenbusje
Voorbeeld van een geboortekaartje met een Volkswagenbusje

Gestanste kaarten

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor geboortekaartjes. Renate voorspelt dan ook dat gestanste geboortekaartjes de komende jaren flink in populariteit zullen toenemen. “Een unieke, afwijkende vorm voor een geboortekaartje, bijvoorbeeld de vorm van een rompertje, geeft nét dat beetje extra aan je eigen kaartje. Je kan er nog meer je identiteit in kwijt en het is weer anders dan de standaard, vierhoekige kaartjes.”

geboortekaart met rompertje
Bijzondere stanskaart in de vorm van een rompertje, met opdruk van jeansstof.

Altijd populair

Natuurlijk is er ook een aantal geboortekaartjes die het áltijd goed doen. Renate: “Geboortekaartjes met een lief diertje erop blijven populair. Wel zie je verschil in de diersoorten die veel gekozen worden. Momenteel zijn dat vooral bosdieren, bijvoorbeeld uiltjes en vossen. Maar ook andere dieren, zoals olifantjes zie je veel.”

geboortekaart met olifantjes
Geboortekaartjes met dieren zijn altijd populair.

Ook op geboortekaartjes met een foto van de eigen baby raken ouders nooit uitgekeken. Renate: “De manier waarop een kindje wordt afgebeeld veranderd wel regelmatig. Je ziet nu veel foto’s die achteraf bewerkt zijn of waar later (digitaal) tekeningen en plaatjes aan toegevoegd zijn.”

Tips uitzoeken geboortekaartje

Natuurlijk is het fijn dat je tegenwoordig zoveel keuze hebt en een geboortekaartje helemaal kan aanpassen aan jouw wensen. Maar door het gigantische aanbod kan je soms ook een beetje verdrinken in de mogelijkheden. De volgende tips van Renate helpen om jouw keuze wat gemakkelijker te maken:

  • Bekijk eerst globaal wat websites met voorbeelden. Bekijk welke geboortekaartjes je wel en niet aanspreken. Zie je overeenkomsten in de kaartjes die je wel en niet aanspreken?
  • Opties filteren. Bij veel webshops kan je geboortekaartjes filteren op kleur, stijl, trend, kaarttype etc. Maak hier gebruik van! Zo maak je het aanbod en de keuze wat beperkter, kan je gemakkelijk zoeken en vergroot je de kans dat je het kaartje vindt dat jij wilt. Zit jouw droomkaart er toch niet tussen? Dan kan je de filters weer wat uitbreiden.
  • Trend, of niet? Kijk bij het uitzoeken van een geboortekaartje niet alleen naar trends. Sommige trends passen misschien helemaal niet bij jou, ondanks dat je het misschien wel leuk vindt. Kies een kaartje die je over een paar jaar ook nog leuk vindt.
  • Renate van Acker

    Renate van Acker

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Renate van Acker. In 2003 begon zij haar eerste geboortekaartjeswebsite met eenvoudige, eigen ontwerpen.