Blog
Opvoedapp - ouder ondersteunen bij de opvoeding van hun kind

Deze zomer was ik op een zonnige zondagmiddag op een kraamfeest van een vriendin. De tuin was gevuld met jonge ouders, slapende baby’s en spelende peuters. Tussen de beschuiten met muisjes door, werd er veel gesproken over hun kinderen. Ouders hadden heel veel vragen. Over slapen, huilen, eten, en nog veel meer.

Zo vroeg een moeder “Verwen ik mijn baby’tje als ik het iedere keer oppak als het huilt?” En maakte een vader zich ongerust omdat zijn zoontje niet kroop, hoe moest dat nu met het lopen gaan? En spraken veel ouders samen over hoe ze de balans kunnen houden tussen de zorg voor het kind en het werken, sporten en een sociaal leven.

Opvoedapp

Waarom kwamen al deze vragen op tafel? Omdat het internet ze niet had kunnen helpen. Te veel sites, te veel verschillende meningen. Ze wisten niet meer wat waar was. Door alle internetsites en meningen, waren ze niet veel wijzer geworden.

Die avond vroeg ik mij af: “waarom is er eigenlijk geen toegankelijke en betrouwbare opvoedingsondersteuning voor ouders?” en “zouden we ouders goed kunnen helpen door de ontwikkeling van de opvoedapp?”

De Opvoedingscanon

Samen met mijn collega’s van het lectoraat Jeugd en Opvoeding van De Haagse Hogeschool werken we eraan om ouders betrouwbare kennis geven over de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. We stelden samen met professionals een boek samen, de Opvoedingscanon (Diekstra en van Hintum, 2010). En ontwikkelde een internetsite www.opvoedingscanon.nl.

Om nog makkelijker toegankelijk te maken ontwikkelen we nu een app voor op de smartphone. Zodat ouders altijd toegang hebben tot deze kennis. Want ouders die meer weten kunnen hun kinderen ook een beter stimuleren.

Omdat onderzoek laat zien dat mensen leren door het zien en horen van andere mensen, willen we graag een aantal ouders in beeld brengen. Zij vertellen hoe zij met bepaalde opvoedzaken omgaan, wat zij doen als hun kleine baby’tje huilt. Op basis van interviews komen er zo per ouder acht korte clips van 1 minuut.

Wij zijn op zoek naar:

  • vaders en moeders met jonge kinderen (tot vier jaar) of aanstaande ouders die hun eerste kind verwachten;
  • enthousiaste (aanstaande) ouders die hun ervaringen willen delen en bereid zijn hun verhaal te doen, over hoe zij het zien, gaan doen en wat ze lastig vinden.

We zijn niet op bezoek naar perfecte ouders, want die bestaan niet.

We bieden:

  • de mogelijkheid om andere ouders te helpen door je ervaringen te delen;
  • de kans om mee te werken aan de opvoedingsapp van Nederland;
  • de films worden opgenomen in eigen omgeving;
  • een beloning van 100 euro, die wordt uitgekeerd na opname van de filmpjes.

Geïnteresseerd?

Neem dan voor meer informatie contact op met: Leontien Vreeburg (L.E.Vreeburg@hhs.nl of 06-45776074).