Blog
vrouw-bij-badbevalling-geboortefotografen-com

Als geboortefotograaf is het elke keer weer een hele eer als mensen je benaderen met de vraag of je de geboorte van hun kindje kunt fotograferen. Bij elke aanvraag in mijn mailbox spring ik altijd direct een gat in de lucht, puur vanwege het feit dat mensen überhaupt open staan om zo'n intiem moment vast te laten leggen.

Als de eerste wolkjes vol euforie zijn neergedwarreld en ik weer helder kan nadenken, bekijk ik natuurlijk onder andere de uitgerekende datum. Past deze in mijn agenda? Zijn er belangrijke data rondom de uitgerekende datum waarop ik echt niet kan? De verjaardagen van mijn kinderen en de bruiloften die ik fotografeer, zijn bijvoorbeeld momenten waarop ik echt niet wil of kan.

Een beslissing van de ouders

Tijdens het kennismakingsgesprek met de aanstaande ouders stel ik altijd een hele belangrijke vraag: wensen zij een back-up fotograaf in het geval ik echt niet beschikbaar ben op het moment dat de bevalling begint? Soms is het antwoord ‘nee’ en willen ze echt alleen mij en anders niemand. Dat is een beslissing die alleen zij kunnen maken, hoewel ik dan wel van de daken zou willen schreeuwen om alsjeblieft toch voor een back-up te kiezen. Je hebt dan in elk geval foto’s van de bevalling en blijft niet met lege handen zitten.

De druk is dan best groot bij mij en ik kan een boek schrijven over de momenten waarop ik peentjes heb lopen zweten omdat de aanstaande ouders geen back-up wilden en ik bijvoorbeeld een bruiloft aan het fotograferen was, andere belangrijke dingen te doen had of even niet bereikbaar was. Dan zijn het geen wolkjes vol euforie, maar mistbanken vol spanning boven mijn hoofd kan ik je zeggen!

Waarom een back-up geboortefotograaf zo handig is

Meestal antwoorden de aanstaande ouders gelukkig ‘ja’. Ik ga dan op zoek naar een geschikte back-up fotograaf, waarna de aanstaande ouders mogen beslissen wie zij willen. Natuurlijk hoop ik altijd vurig dat ik de reportage zelf kan doen: je hebt immers al een fijne klik met de aanstaande ouders. Maar het idee dat er een andere fotograaf beschikbaar is, mocht ik écht niet kunnen, is een last van mijn schouders. En de ouders weten zeker dat het meest belangrijke moment van hun leven op een prachtige manier wordt vastgelegd!

Geboortefotografen.com

Hallo! Wij zijn de beroepsvereniging Geboortefotografen.com. Iedere maand schrijven wij een blog over een bijzondere, hilarische of emotionele gebeurtenis die wij meemaken tijdens ons werk als geboortefotograaf. Lees alle blogs >