Blog
Baby met friese jongensnamen

Moederdag is net geweest; 16 juni is het Vaderdag. Als kind vond ik deze beide dagen al geweldig. Maar ik was ook kritisch, want waarom bestond er eigenlijk geen 'kinderdag'? Deze vraag stelde ik regelmatig aan mijn ouders en hun antwoord was steevast: het is toch elke dag kinderdag!

Hiermee was ik het niet helemaal eens, want ik vond dat ik altijd maar veel moest. Achteraf gezien denk ik daar heel anders over. Buiten naar school gaan en op min of meer vaste tijden eten en naar bed, hoefde ik namelijk helemaal niks. In tegenstelling tot wat kinderen tegenwoordig allemaal moeten.

Clubjes, sport, muziek

Het is tegenwoordig heel gewoon als kinderen op 1 of 2 clubjes zitten en ook nog eens op sport, muziekles of scouting. Vanuit school naar blokfluitles en meteen door naar hockey. En vader of moeder fungeert als taxichauffeur.

Natuurlijk, vaak hebben de kinderen zelf om al die clubjes en sporten gevraagd. Kinderen vinden namelijk van alles leuk. En als dan een vriendje of vriendinnetje op voetbal gaat, willen zij dat ook. Kinderen realiseren zich echter niet dat dit verplichtingen met zich meebrengt. Dat je ook naar voetbaltraining moet als je eigenlijk liever bij een vriendje of vriendinnetje wilt spelen.

Laat je kind kiezen

Het is dan ook zaak dat je hier serieus met je kind over praat. Hoe jong hij of zij ook is. Spreek af dat je kind 1 of 2 dingen mag kiezen en dat dit het dan is voor de rest van het jaar. Op deze manier kan je je kind ook leren dat als je ergens aan begint, dat je dan ook doorzet.

En laat je kind ook echt kiezen. Dat jij altijd met veel plezier korfbal hebt gespeeld of juist heel graag had willen spelen, betekent niet dat je kind dit ook wil.

Elke dag kinderdag!

Inmiddels ben ik zelf moeder van een zoontje van net 1 jaar. Ik kijk dan ook met smart uit naar alle knutselwerkjes en ontbijtjes die ik hopelijk nog zal krijgen op Moederdag. En mocht mijn zoon mij hierover in de toekomst kritische vragen gaan stellen, dan hoop ik dat ik volmondig zal kunnen zeggen dat het elke dag kinderdag is. Behalve natuurlijk op die 2 zeer speciale dagen per jaar!