Blog
Baby met friese jongensnamen

Tot voor kort leidde ik een redelijk anoniem leven. Woonachtig in een middelgrote stad kon ik met gemak over straat zonder ook maar iemand te spreken of een bekende te zien. Best lekker als je even snel de supermarkt in schiet. De wereld om mij heen was goed verlicht, maar genoeg schaduw om af en toe even weg te duiken.

Plafondverlichting

Dit leven in het schemerlicht is verleden tijd sinds ik zwanger ben. Een eerste signaal van verandering was toen het nieuwtje van mijn zwangerschap als een lopend vuurtje rond ging op het werk. Ineens was het onmogelijk om van A naar B te komen zonder aangesproken te worden. De ‘hoe gaat het met je’ en ‘hoe voel je je’ vragen zijn niet van de lucht.

Naarmate de weken vorderen en een bescheiden buikje verandert in een behoorlijk bolletje neemt de belangstelling nog meer toe. Niet alleen op het werk krijg ik alle aandacht, maar ook op straat sta ik in een zee van licht. Er wordt naar me gewezen, gelachen en over me gesproken door verschillende mensen die mij passeren. Terwijl ik langs een groep pubermeisjes loop, hoor ik een hoop gegiechel en wordt er gezegd ‘kijk zij is zwanger’. Bij de kassa van de supermarkt wordt er niet gevraagd of ik nog zegeltjes spaar, maar hoe het met me gaat en hoe lang ik nog moet. De medereizigers in de trein wensen me veel geluk met mijn kleintje. Toch best een sociaal volkje, die Nederlanders!

Spotlight

Aangekomen in het derde trimester voelt het alsof alle ogen op mij gericht zijn. Ik zou niet eens durven zeggen hoe vaak er op een dag aan mij gevraagd wordt hoe het gaat en of ik het nog wel volhoud. Er wordt plaats voor me gemaakt in de trein (gelukkig!), bij de bushalte wordt het bankje afgestaan, de buschauffeur wacht met wegrijden totdat ik zit en auto’s stoppen bij elk oversteekpunt.

Tel daarbij oneindig veel complimenten over mijn gezonde verschijning op en ik voel me een aardige diva. Ik begin zelfs aan de spotlights te wennen en af en toe wat sterallures te vertonen. Dat is dan nog net op tijd, want de bevalling komt snel dichterbij. Ik gok dat daarna niet ik, maar mijn kind in de spotlights mag staan!