Advertorial
Een baby veilig in de auto

Voor kersverse ouders is het vaak lastig om spontaan de deur uit te gaan. Waar je vroeger zo de auto pakte en wel zou zien wanneer je weer terugkwam, moet je nu wat meer plannen. Je kunt je kindje natuurlijk bij een oppas brengen, maar vaak zal je baby ook prima met je mee kunnen. Dat laatste kost tegenwoordig gelukkig steeds minder moeite.

De ontwikkelingen op het gebied van autostoeltjes zijn erop gericht ouders te helpen hun kindje gemakkelijk én veilig in de auto mee te kunnen nemen. Een voorbeeld van zo´n ontwikkeling is het Isofix-systeem.

Isofix

Globaal zijn er twee manieren om een autostoeltje in je auto te bevestigen. De klassieke manier is het bevestigen van het zitje aan het gordelsysteem van de auto. Een methode die de laatste jaren echter steeds populairder geworden is, is het Isofix-systeem.

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd bevestigingsysteem voor het plaatsen van kinderzitjes in personenauto´s. Een auto met Isofix is uitgerust met een aantal bevestigingsbeugels, waar snel en veilig een kinderzitje aan vast kan worden gezet. Extra veilig is dit systeem onder meer, omdat de beugels vast zitten aan de carrosserie van de auto.

Het kiezen van een autostoel

Is jouw auto uitgerust met een Isofix-systeem? Houd er dan bij de keuze voor een autostoeltje rekening mee dat niet ieder stoeltje met Isofix in iedere auto past. Er zijn universele Isofix-stoeltjes, die in alle auto´s passen die met het Isofix-systeem uitgerust zijn, maar er zijn ook Isofix-stoeltjes die alleen geschikt zijn voor bepaalde automodellen. Vergeet daarnaast niet om bij het kiezen van een autostoeltje te letten op de kwaliteit van het stoeltje op zich.

ANWB test al jaren verschillende kinderzitjes en uit de kinderzitjestest van 2014 bleek opnieuw dat lang niet alle kinderzitjes een positieve beoordeling verdienen. De uitslag van deze test vind je op de website van de ANWB, waarop ook meer informatie te vinden is over Isofix en over andere onderwerpen rondom het thema ´kinderen in de auto`.

Auto´s met Isofix

Een groot deel van de nieuwere auto´s is tegenwoordig al uitgerust met een Isofix-systeem. Sinds november dit jaar moeten alle nieuwe auto´s die op de markt gebracht worden over Isofix beschikken. In 2012 was het echter al een verplichting bij nieuwe automodellen. Dus ook als je een wat nieuwere tweedehands auto koopt is de kans groot dat in de auto Isofix aanwezig is.

Let er bij de aanschaf van een auto overigens altijd op dat je een goede autoverzekering afsluit (zie ook ons artikel over dit onderwerp). Want ook een passende autoverzekering is essentieel, wanneer je goed voorbereid op pad wilt gaan met je baby.

Beeldrechten: Flickr New Baby Car Seat – 3 months – June 1962RichardBH CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden