Blog
Baby met friese jongensnamen

In Amerika heeft recent een onderzoek plaatsgevonden waarbij geboortegegevens naast schoolresultaten werden gelegd om te bepalen wat voor invloed het geboortegewicht heeft op de ontwikkeling van het kind. De resultaten zijn erg interessant: baby's met een hoger geboortegewicht lijken later beter te presteren!

Hoger geboortegewicht, betere schoolresultaten

Een gemiddelde baby weegt tussen de 2500 en 4500 gram na een normale zwangerschap. Volgens de onderzoeksresultaten van een team van Northwestern University (Evanston, Illinois) hebben de baby’s met een hoger geboortegewicht in hun schoolcarrière een streepje voor op de rest.

Een hoger geboortegewicht is een indicatie voor een goede gezondheid van de baby, en ook van een goed ontwikkeld stel hersenen. Dit kan verklaren waarom een baby met een lager geboortegewicht – en dus een minder goed ontwikkeld brein – minder goede schoolresultaten behaalt.

Onderzoeksgegevens

De gegevens die zijn gebruikt om het onderzoek uit te voeren zijn vergaard over tien jaar tijd in Florida. Er werd gekeken naar patronen in het verband tussen het geboortegewicht en de schoolresultaten van meer dan 1,3 miljoen kinderen en bijna 15.000 tweelingen tussen 1992 en 2002.

De tweelingen uit het onderzoek lijken de conclusies ook te bevestigen. De baby met het hoogste geboortegewicht presteert volgens de gegevens later beter op school dan de andere baby.

Invloeden van buitenaf

De resultaten van het onderzoek zijn niet erg gevoelig voor veranderende omstandigheden. Familieachtergrond, rijkdom, onderwijskwaliteit en opvoeding leken niet genoeg van invloed te zijn om het verband tussen het gewicht bij de geboorte en de prestaties op schoolleeftijd tegen te spreken.

De onderzoekers stellen voor om onderzoek in te stellen naar factoren die een positieve invloed hebben op het geboortegewicht om te bepalen of dit ook positief doorwerkt naar de schoolresultaten.

Bron