Blog
Zwangere vrouw achter laptop gebruikt forumtaal

Ff, OK, idd, iig… er zijn een aantal afkortingen die eigenlijk zo ingeburgerd zijn dat iedereen ze begrijpt. Als begin twintiger, oftewel de zogenoemde ‘msn-generatie’, dacht ik de computer- en sms-taal aardig te beheersen. Totdat ik in de wereld van zwangerschapsforums terecht kwam…

Chattaal?

De vroegere chat- of sms-taal is ontstaan doordat een sms-je in de beginjaren uit een aantal tekens bestond. Omdat je maar een beperkt berichtje kon sturen, ging je woorden afkorten. Even werd ff, groetjes werd grtz en hou van je werd hvj. Allemaal heel begrijpelijk, aangezien je zo veel mogelijk informatie kwijt wilde in je berichtje.

Forum woordenboek

Maar dan vraag ik me toch af.. ,een forumberichtje heeft toch geen beperkt aantal tekens? Iedereen heeft toch kabelinternet? Of heeft de mens in zijn algemeen ZO weinig tijd dat zelfs die berichtjes afgekort moeten worden?

Als je als ‘leek’ op een willekeurig zwangerschapsforum belandt, heb je bijna een forum woordenboek nodig. Het heeft me de eerste keer verbaasd en nog steeds verwonder ik me over de taal die daar wordt gebruikt.

Klussen voor je ei en dan naar de gyn

Voor degene die mij niet geloven of dit niet kennen, hieronder een fictief voorbeeld van zomaar een forumbericht:

‘Morgen is m’n NOD, hoop zo dat het nu raak is! Heb ovu-testen gedaan en wist dus precies wanneer m’n ei was, extra veel geklust dus! Als ik wel ongi wordt moet ik volgende week weer naar de gyn in het zh.’

Nou hoef je heus geen Einstein te zijn om dit te vertalen, maar ik vraag me wel echt af waarom deze taal wordt gebruikt. Is het om een eigen wereldje te creëren? Zijn mensen gewoon echt te moe om volledige woorden te typen? Of maken de afkortingen de inhoud minder zwaar?

Spoedcursus forumtaal

Het heeft bij mij even geduurd voor ik de term NOD snapte (de Niet Ongesteldheids Dag, ofwel de dag dat je dus liever niet ongesteld wil worden omdat je graag zwanger wilt zijn). Daarom! Voor alle beginners binnen het wereldje zwangerschapsforums, een spoedcursus forumtaal. Zodat je niet eerst uren bezig bent om te ontcijferen wat ze nou bedoelen..

Ongi = ongesteldheid
Gyn = gynaecoloog
Vk = verloskundige
Ei = eisprong
Klussen = de liefde bedrijven, met als doel zwanger raken
Mk = miskraam
Mmm = medische malle molen
Zh = ziekenhuis
Ovu = ovulatie

Nog één tip om mee af te sluiten: kijk, lees en huiver.. maar zoek vooral geen antwoorden in zwangerschapsforums en neem de adviezen met een korreltje zout. Voor echte adviezen zoek je gewoon ‘je gyn’op 😉