Blog
Baby met friese jongensnamen

Ik ben op het moment vrijwel volledig hersteld, maar de eerste twee weken waren best pittig. Niet alleen de vermoeidheid, maar ook de naweeën die ik had hakten er flink in.

Nog steeds ben ik af en toe erg emotioneel en moet ik even flink huilen. Niet alleen om de vervelende, maar nu juist meestal om de leuke dingen zoals haar eerste glimlach naar mij. Dat zorgt vaak voor verwarring bij mijn partner, die dan denkt dat ik een “break-down” heb.

Ook van mijn borsten heb ik vaak nog last; ze zijn erg pijnlijk en gevoelig. Vooral als ze erg vol zijn en er harde plekken in zitten. Het enige wat dan wel helpt is een warme douche en zacht masseren zodat de verstopte melkklieren weer open gaan. Vaak kolf ik de melk dan af als zij geen trek heeft. Dat is een win-win oplossing, want dan kan papa ’s nachts ook een flesje geven zodat mama nog even kan blijven liggen.

Romantiek en je baby

In de laatste weken van mijn zwangerschap voelde ik mij niet echt in de stemming om quality time met mijn partner te besteden. Ik was vooral moe en voelde mij zwaar en opgeblazen. Zelfs een wandeling van de bank naar de wc was al een opgave. Ik was dan ook liever alleen in de slaapkamer met een goed boek of een leuke film.

Mijn partner voelde zich vaak vergeten, want echt knuffelen en lief doen wilde ik vaak niet. Ik was alleen maar moe en chagrijnig, en baalde vooral van het maagzuur dat ik al bijna 9 maanden had.

Nu de kleine meid er is, is er eigenlijk nog steeds weinig tijd om samen als koppel door te brengen. Vooral ik ben de hele dag met haar bezig omdat hij werkt en als ze even slaapt dan wil ik het liefste ook gelijk een dutje doen.

Vooral de eerste tijd voelde ik mij nog niet echt weer mezelf en ik vond mijn flubberbuikje en lekkende borsten nu niet echt een turn-on. Nu in de vijfde week na de geboorte voel ik me beter en heb ik genoeg zelf vertrouwen. Mijn buik is nog niet helemaal wat het geweest is, maar ik mag zeker niet klagen want geen striae te zien.

Gelukkig heb ik een partner die heel begripvol is en eigenlijk geen ‘actie’ hoeft, zolang we maar lekker samen knus tegen elkaar aan kunnen liggen in bed. Afgelopen weekend hebben we lekker een avondje voor ons zelf genomen. Filmpje aan, glaasje wijn en gewoon even bijkletsen over elkaars week. Dat hadden we echt even nodig als stel.

Tip voor andere moeders die dit herkenbaar vinden is dan ook, als het kan en je zin hebt, om even de tijd voor elkaar te nemen wanneer het schikt tussen het ouderschap door. Niet alleen voor je partner fijn, maar vooral ook voor jezelf, want je verdient zeker een break tussendoor.

Ongevraagd advies en wat doe je ermee?

Iedere vrouw die zwanger is of een kindje heeft kent ze wel: ongevraagde adviezen. Vaak lief bedoeld, maar niet altijd welkom. Vooral adviezen van moeders met wat oudere kinderen of familieleden kan niet altijd even goed aankomen als dat het bedoeld is. Iedere ouder voedt zijn of haar kind op zoals hij of zij dat het beste vindt en hoe de adviesgever daar tegen aan kijkt is zijn of haar probleem.

Stiekem werd ik er in het begin wel eens boos om. Dan deed de adviesgever het zo, terwijl ik het compleet anders doe. Ik ben de moeder en ik bepaal hoe mijn kind opgevoed wordt. De enige die daar wat over te zeggen heeft is de vader.

Nu laat ik het het ene oor ingaan en het andere weer uit. Gewoon knikken en “Oja, wat handig” zeggen werkt het best. Dan beledig je ook niemand en hoef je vooral jezelf niet op te winden over al die ‘bemoeials’.

Mocht het nu zo zijn dat er iemand echt constant ongevraagd advies blijft geven en zich blijft bemoeien met de manier waarop jij met je kleintje of je zwangerschap bezig bent, dan adviseer ik om dat gewoon op een vriendelijke manier tegen die persoon te zeggen, want ze zijn zich van geen kwaad bewust.