Blog
Aardbeienvlekje op voorhoofd baby

Ooit weleens van een aardbeienvlekje gehoord? Ik niet. Nog nooit gezien ook. Tot er zo'n twee weken na de geboorte van onze dochter een klein rood plekje zichtbaar werd op haar voorhoofd, ter hoogte van haar haargrens.

Ik dacht eerst nog dat dit bij de bevalling was ontstaan. Maar toen mijn vriend en ik foto’s terugkeken, zagen we dat het rode plekje er eerst nog niet zat. Een ooievaarsbeet, zei de wijkverpleegkundige bij het eerste thuisbezoek. Wij maakten ons dus verder geen zorgen. Totdat het plekje groter en dikker begon te worden. Toch wel gek…

Hemangioom

Bij ons volgende bezoek aan het consultatiebureau zei de arts dan ook direct dat onze dochter een hemangioom had. Een hemangi-wat? Een beetje in paniek geraakt door de ons onbekende medische term vuurden wij direct allerlei vragen op de arts af; Wat is een hemangioom? Is het gevaarlijk? Doet het pijn?

De arts legde ons uit dat dit in de volksmond ook wel aardbeienvlek wordt genoemd. Een ophoping van bloedvaatjes. Niet meer en niet minder. Het is niet gevaarlijk, ze voelt er niks van en binnen nu en een aantal jaar zou het vlekje vanzelf weg moeten gaan.

Niks aan de hand dus eigenlijk. Gelukkig!

Reacties

Het plekje groeit in eerste instantie mee met het kind, dus hoe groter onze dochter wordt, hoe groter het aardbeienvlekje. Dit levert weleens vragen op vanuit de omgeving. Bekenden of onbekenden vragen geïnteresseerd wat het plekje is en of het wel weer weggaat. In het begin moest ik vooral even slikken bij die laatste vraag. Ik vatte dat namelijk op alsof die ander onze dochter met aardbeienvlekje niet goed genoeg vond. Niet dat ik er nog echt van wakker lig wat iemand anders vindt. Maar meer omdat IK vind, dat ongeacht wat voor vlekje dan ook, onze dochter perfect is zoals ze is.

Lekker dramatisch weer! En een onzinnige reactie natuurlijk, want ik weet best dat dergelijke vragen met alleen maar goede bedoelingen worden gesteld.

Nou is drama mijn middle name, maar ik denk dat de moeder in mij ook een rol speelt in deze reactie. Wel gek soms om jezelf nu in een hele andere rol te zien.

Mamablogger Renee

Renee (1983) is moeder van een sprankelende dochter en zoon, en gek op schrijven. Ze blogt er vrolijk op los, puttend uit haar grootste inspiratiebronnen; haar kinderen en het moederschap an sich.