In samenwerking met Logo van WaterWipes
Waterwipes

Luieruitslag is een veelvoorkomende kwaal bij baby’s. Het is onschuldig, maar wel erg vervelend voor je kindje. De uitslag is te herkennen aan een geïrriteerde huid op de billen en bovenbenen van je kleine. Met deze tips verzacht en verzorg je de luieruitslag effectief.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een verzamelterm voor een geïrriteerde huid bij de billetjes. Soms verspreid de uitslag zich naar de bovenbeentjes van je baby. Als je kindje luieruitslag heeft, is de huid rood, schraal of een beetje kapot. Ook kunnen er blaasjes ontstaan. Doorgaans verminderen de klachten na een week. Is dit niet het geval, kan je je huisarts of het consultatiebureau om advies vragen.

Hoewel luieruitslag een onschuldige kwaal is, kan je kindje er wel veel last van hebben. Bovendien kan de kwaal verergeren als hij niet wordt behandeld. Er bestaan verschillende crèmes die de ruwe huid kunnen verzachten. Hiermee kan je de klachten helpen verminderen.

Hoe ontstaat luieruitslag?

De huid van je baby raakt geïrriteerd door zijn luier. Deze wordt namelijk snel warm en vochtig, waardoor de huid verweekt. Daarnaast bevatten urine en ontlasting bepaalde stoffen die de huid kunnen irriteren.

Als je kindje beweegt, schuurt zijn luier een beetje over zijn huid. Omdat deze al iets weker is door de vochtigheid, kan de huid beschadigen. Bij diarree of veel ontlasting in de luier vergroot de kans op irritatie en dus ook op luieruitslag.

Verzorging van luieruitslag

Er zijn verschillende producten op de markt die luieruitslag verzachten. Het is daarbij vooral belangrijk dat je kiest voor een natuurlijk product. Sommige producten bevatten namelijk stoffen die de huid juist verder kunnen irriteren, zoals alcohol.

WaterWipes advertorial

De puurste billendoekjes

In samenwerking met WaterWipes

WaterWipes is het enige billendoekje zonder chemicaliën en bevat alleen 99,9% water en een druppel fruitextract. WaterWipes helpt luieruitslag voorkomen en is zeer geschikt voor gebruik op de tere huid van pasgeboren baby’s.

Bestel nu met korting

Het is verstandig om op te letten waarmee je de billen van je kindje schoonveegt bij het verschonen van de luier. Ook billendoekjes kunnen irriterende stoffen bevatten. WaterWipes billendoekjes bestaan voor 99,9% uit water en een druppeltje fruitextract. Met slechts 2 ingrediënten zijn WaterWipes daarmee de puurste babydoekjes. Ze zijn zo puur, dat ze meteen vanaf de geboorte gebruikt kunnen worden en irriteren de huid van je baby niet.

5 tips bij luieruitslag

Door natuurlijke, pure billendoekjes te gebruiken, kan je luieruitslag helpen voorkomen. Krijgt je baby er toch last van? Dan kunnen de volgende tips helpen:

  1. Regelmatig verschonen. Hoe langer urine en poep in de luier blijft, hoe meer de huid van je kindje geïrriteerd raakt. Probeer dus regelmatig de luier van je baby te verschonen.
  2. Extra absorberende luiers. Als een luier beter absorbeert, komt de huid van je kleine minder in contact met vocht. Hierdoor gaat de luier minder snel ‘schuren’ en blijft het huidje gespaard.
  3. Schoondeppen. Als je de billen van je kindje schoonmaakt, probeer dan bij huidplooien te deppen in plaats van te wrijven. Wrijf na een badje ook niet met een handdoek, maar dep je kleine droog. Zo voorkom je extra irritatie van de huid.
  4. Beschermende crème. Smeer je baby’s billen in met luierzalf voordat je hem een schone luier aantrekt. Hierdoor bescherm je de huid tegen contact met ontlasting en urine.
  5. Wasbare luiers. Wasbare luiers zorgen mogelijk voor minder irritatie. Deze zijn namelijk van een zachter materiaal, dat minder schuurt. Bovendien merk je bij wasbare luiers vaak eerder dat je kindje verschoond moet worden.