Voedingsschema borstvoeding

Voedingsschema borstvoeding

Hoe vaak moet ik mijn baby voeden en hoeveel voedsel moet hij per dag binnenkrijgen? Dit zijn vragen waar iedere ouder mee kampt. Je wilt dat je baby genoeg voeding binnenkrijgt, maar kunt bij het geven van borstvoeding moeilijk bepalen hoeveel hij drinkt. Een voedingsschema lijkt dan een handig hulpmiddel, maar je baby geeft zelf ook aan wanneer gevoed wilt worden.

Voedingsschema of voeden op verzoek?

Het geven van borstvoeding is een samenwerking tussen baby en moeder. Jouw melkproductie wordt aangepast aan de vraag van je baby. Je moet dan natuurlijk wel luisteren naar zijn behoeften.

Een voedingsschema waarop staat aangegeven hoe laat je baby de borst wilt bestaat niet. Geef je baby dus de borst wanneer hij erom vraagt. Ook de hoeveelheid die je baby drinkt zal hij zelf bepalen. Op deze manier zal hij je melkproductie regelen, deze past zich aan aan de hoeveelheid die je baby drinkt.

Hoe merk je dat je baby wilt drinken?

Zelfs wanneer je baby slaapt kun je al zien dat hij gevoed wilt worden.

Je baby;

 • slaapt minder diep
 • vertoont zoekgedrag
 • zuigt op z’n handjes

Als je hem dan niet oppakt;

 • wordt hij wakker
 • wordt onrustig
 • begint geluid te maken
 • beweegt z’n mondje
 • gaat huilen

Andere signalen dat je baby wilt drinken zijn;

 • veranderde ademhaling
 • uitstrekken

Dat je baby af en toe huilt is natuurlijk heel normaal, maar vaak en langdurig huilen zorgt ervoor dat je baby minder goed drinkt. Probeer de hongersignalen voor hij begint te huilen te herkennen en voedt hem dan.

Heeft je baby genoeg gedronken?

Je baby kan een aantal signalen afgeven wanneer hij genoeg gedronken heeft.

Je baby;

 • laat los
 • begint te sabbelen
 • gaat onregelmatig slikken
 • valt in slaap

Krijgt mijn baby wel voldoende voedsel binnen?

Wanneer je borstvoeding geeft is het lastig te zien hoeveel voeding je baby binnenkrijgt. Je kunt dit echter wel zien aan de luierproductie. In de regel heeft een pasgeboren baby in de eerste weken 6 plasluiers en twee tot vijf poepluiers. Na zo’n 6 weken zal je baby veel minder ontlasting hebben, hij is dan in staat veel meer voedingsstoffen op te nemen en poept daarna (veel) minder.

Wanneer je kindje veel minder luiers produceert, wanneer hij na het voeden niet tevreden oogt of wanneer hij niet voldoende toeneemt in gewicht kunnen dat signalen zijn dat hij onvoldoende drinkt. Je kunt dan contact opnemen met je consultatiebureau of een lactatiekundige.

Hoe vaak en hoelang voeden is ‘normaal’?

In de eerste dagen moet je minimaal acht keer per dag voeden, maar het kan goed zijn dat je baby meer voedingen nodig heeft. Luister dus goed naar je baby en reageer op zijn behoeften. Na een dag of tien neemt dit iets af tot een minimum van 6 voedingen per dag. Dat wil niet zeggen dat die voedingen gelijkmatig over de dag verspreid zijn. Je kindje kan ook enkele voedingen kort achter elkaar vragen om daarna wat langer te kunnen slapen. Hij bepaalt zo zijn eigen voedingsschema.

Hoelang je baby wilt drinken kan erg verschillen. Na enkele dagen kan je kindje al na 20 minuten voldoende hebben gedronken, maar dit kan ook veel langer duren. Wanneer het voeden erg lang duurt kan dat komen omdat je je baby niet goed aanlegt, lees meer hierover in het dit artikel over borstvoeding.

ADVERTENTIE
Jouw kindje is een nieuwsgierige onderzoeker. Net als wij. Nutricia, de maker van Nutrilon, heeft meer dan 100 jaar kennis en doet continu onderzoek naar de invloed van voeding op de eerste levensjaren.