Vrouw is schijnzwanger en maakt zich zorgen

Je hebt last van kwaaltjes, wordt niet meer ongesteld en krijgt zelfs een buikje. Het enige dat nog mist, is een baby. Het klinkt onwerkelijk, maar komt toch voor. Je bent schijnzwanger. Wat is de oorzaak van een schijnzwangerschap en hoelang duurt het meestal?

Wat is schijnzwanger?

Als je schijnzwanger bent, geloof je dat je zwanger bent, terwijl dat niet zo is. Soms blijft het bij mentale klachten, maar je kan ook lichamelijke klachten krijgen. Het medische woord voor een schijnzwangerschap is pseudocyesis (Latijn voor ‘valse zwangerschap’).

Bij een schijnzwangerschap kan het heel moeilijk zijn om te accepteren dat de zwangerschap niet echt is. Je kan er zelfs zo van overtuigd zijn, dat je bij een echo een baby ziet.

Schijnzwanger symptomen

Wanneer je schijnzwanger bent, kan je last krijgen van verschillende zwangerschapssymptomen. Net als bij een echte zwangerschap kunnen de symptomen per vrouw verschillen.

Onder andere de volgende symptomen kunnen voorkomen als je schijnzwanger bent:

Oorzaak schijnzwangerschap

De oorzaak van een schijnzwangerschap is niet precies bekend. De meeste vrouwen die schijnzwanger zijn, hebben een grote kinderwens. Zo groot, dat hun lichaam denkt dat ze zwanger zijn. Je lichaam kan dan zwangerschapshormonen gaan aanmaken, wat soms kwaaltjes veroorzaakt. Dit kan je vergelijken met het placebo-effect. Hierbij werkt een nep-medicijn omdat mensen geloven dat ze een echt medicijn krijgen.

Vaak is het niet alleen een grote kinderwens, maar speelt er ook een negatieve oorzaak mee. Denk aan eerdere miskramen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Het is ook mogelijk dat een schijnzwangerschap ontstaat door een grote angst om zwanger te worden. Dit kan je vergelijken met het idee dat je niet mag denken aan ‘een roze olifant’. Dit zorgt er vaak voor dat je alleen nog maar kan denken aan een roze olifant. Als je bang bent om zwanger te raken, kan je gaan denken dat je het bent. Je lichaam kan dit dan overnemen en kwaaltjes ontwikkelen.

Behandeling schijnzwangerschap

De meeste schijnzwangerschappen eindigen na twee weken. Wanneer je weer ongesteld wordt, besef je meestal dat je niet zwanger bent. De kwaaltjes verdwijnen dan vanzelf. Word je niet ongesteld, maar laat een zwangerschapstest of echo zien dat je niet zwanger bent? Dan geloven bijna alle vrouwen dat ze inderdaad niet zwanger zijn.

Heel soms gebeurt het dat je toch schijnzwanger blijft. De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen niet. Dit is zo zeldzaam, dat er geen algemene behandeling voor is. Artsen proberen om de mentale en lichamelijke oorzaken te vinden. Tegelijkertijd worden je lichamelijke ongemakken in de gaten gehouden en behandeld, als dit nodig is.

Steeds minder schijnzwangerschappen

In deze tijd komt schijnzwanger zijn minder vaak voor dan vroeger. Dit komt mogelijk omdat we nu met een zwangerschapstest of echo snel kunnen bepalen of iemand echt zwanger is.

Daarnaast is kinderloos blijven veel meer geaccepteerd dan vroeger. Ook heb je op je oude dag vaak minder hulp nodig van je (klein)kinderen dan vroeger. In culturen waar deze hulp nog wel nodig is, komen schijnzwangerschappen nog vaker voor.

Schijnzwangerschap bij mannen

Ook mannen kunnen schijnzwanger zijn. Dit wordt het couvade-syndroom of mannenkraambed genoemd. Meestal komt dit voor als de partner van de man zwanger is.

Niet alleen mensen kunnen schijnzwanger zijn, maar ook sommige diersoorten. Het komt onder andere bij honden, katten, konijnen en muizen voor.